SLIMI
Pisałeś coś o doświetlaniu więc dorzucam opis nowej świetlówki jaką ostatnio znalazłem.
Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat.może macie wiedzę lub doświadczenie z doświetlaniem.
Mnie urzeka w tej świetlówce niskie zużycie prądu.Zadaje sobie jednak pytanie ile realnie daje taka lampa?
Świetlówka kompaktowa ELEXTROX 85W DUAL
wydajność swietlna do 100Lm/1W(8500 lm)
Realne zużycie prądu to 40W
Barwa: Dual
Dwie barwy światła
(2700 & 6500K)
Wzrost i kwitnienie.
świetlówki przeznaczone do uprawy roślin
Wystarczy wkręcić w oprawkę.
ŚWIETLÓWKI NOWE
CICHE
PAMIĘTAJ, ILOŚĆ LUMENÓW TO NIE WSZYSTKO.
ROŚLINA ASYMILUJE OKOŁO 30-40% LUMENÓW W ZALEŻNOŚCI OD LAMPY, NAJWAŻNIEJSZA JEST JAKOŚĆ SWIATŁA. PROMIENIOWANIE SŁONECZNE JEST NATURALNE, NAJWYDAJNIESZE DLA ROZWOJU ROŚLIN !! ŚWIATŁO PRZEMYSŁOWE NIE ZAPEWNI TEJ WYDAJNOŚCI CO CFL.
Uprawa roślin pod świetlówkami kompaktowymi otwiera zupełnie nowy rodzaj hodowli roślin pod sztucznym oświetleniem,
ogromną zaletą świetlówek kompaktowych jest to ze światło emitowane jest 100% promieniowaniem słonecznym (P.A.R.),
świetlówki w przeciwieństwie do lamp HPS nie nagrzewają się co automatycznie eliminuje problem temperatury w boxie i prawdopodobieństwo spalenia roślin,
zestaw nie potrzebuje balastu, można podłączyć bezpośrednio do gniazdka,
jest cichy, dyskretny - możliwość uprawy na małej przestrzeni - świetlówki można trzymać 3-4 cm od roślin,
światło przyswajalne bardzo dobrze przez rośliny kwitnące zarówno w trakcie wegetacji jak i kwitnienia.
Biedny Miś
Zdjęcia są super.Po prostu rewelacja. Palma nie ma łatwo od samego początku.Piękna jest.