Czyli z podlinkowanego wykresu wynika, że na 2 metrach możemy liczyć na temperaturę od 7 C do 15 C. Tak właśnie powinien odpowiedzieć kaczmar.
Oczywiście, że woda najszybciej wychłodzi się w kubku umieszczonym w wodzie. Dzieje się tak dlatego, że wspomniana przewodność cieplna dotyczy wody
nieruchomej.
Trzeba dalej wiedzieć, że przewodzenie to tylko jeden ze sposobów przekazywania ciepła. Zaś jeśli włożymy gorący kubek do większego naczynia z wodą to będziemy mieli do czynienia z jeszcze jednym sposobem: konwekcją, która w gruncie nie zachodzi.
Dlatego właśnie spytałem o kuwetę, bo gdyby zwiększyć powierzchnię przy tej samej objętości to dalibyśmy w ten sposób fory przewodnictwu. W przypadku gruntu dobrze przewodzącego ciepło mogłoby się okazać, że woda w kuwecie umieszczonej w takim gruncie wychłodzi się szybciej. Pewien nie jestem, bo jednak ciepło właściwe wody ma większą wartość niż ciepło właściwe gruntu, ale to jedyna sytuacja, która przychodzi mi do głowy, a która mogłaby skutkować tym, że przykładowa gorąca woda wychłodzi się szybciej w gruncie.
Grunty przewodzą ciepło mniej lub bardziej efektywnie. W zależności od ich rodzaju, wilgotności.
Stosowny wykres to właśnie obrazujący pochodzący ze strony
solis.pl.
Załóżmy, że ktoś ma na działce staw. Skąd bardziej opłaca się pompować ciepło? To zależy od właściwości gruntu na tej działce. Przyjeżdża ekipa, robi pomiary i kolektor gruntowy montuje się albo w stawie, albo zakopuje do gruntu.
Oprócz wspomnianaych sposobów ciepło rozchodzi się jeszcze przez promieniowanie, a promieniują wszystkie ciała o temperaturze wyższej od zera bezwzględnego. Jednak w rozważanym przypadku można to zaniedbać.
Zostawmy teraz może na boku rozważania o przekazywaniu ciepła. Na początku warto się zastanowić jaka będzie różnica pomiędzy kubikiem wody i kubikiem gleby.
Załóżmy taką modelową sytuację: mamy kubik wody i kubik gliny o temperaturze +15 C. Z obu tych kubików pompujemy ciepło, aż ich temperatura obniży się do +7 C.
Powiedzmy, że mamy styrobudę o średnim zapotrzebowaniu na moc 150 W.
Zakładając, że nasza teoretyczna pompa ciepła pracowałaby ze stałą mocą 150 W to na jak długi czas wystarczyłby kubik wody, a na jak długi czas kubik gliny?
Kaczmar umiałby policzyć coś takiego?