Marcin D, palmy wytrzymają silne mrozy tak jak wiemy, a przy gruncie cóż, myślę, że wytrzymają jednak do -30 stopni a tej zimy przy gruncie zanotowałem nawet -40.
Dlatego u mnie nie rosną sadzonych palm w naturze, no szkoda.
Dzisiejszy mróz nie był zaskoczonym, ponieważ bywały się kiedyś mrozy na początku września, a nawet pod koniec sierpnia, ale takie zdarzenie miała miejsce dość dawno temu, bo w 1984 roku. Ale i tak powrócą w przyszłości mrozy w sierpniu, bo mamy częstsze anomalie pogodowe. Naprawdę szkoda Ci, że straciłeś termometru. Takie termometry nie są tanie i dlatego używam w klatce, bo nie chciałem aby zwaliły się.
Biedny Miś, za zwykły termometr meteorologiczny kosztowało mi 400 pln, a cały zestaw (zwykły, min, max) bez termometru rosy około 1200 pln.
Jutro przewiduję kolejnego mrozu, coraz częstszej mówią, że październik będzie poniżej normy. Ja też tak uważam, że będzie zimnej niż zwykle, w zeszłym roku odnotowałem minus 7 stopni. W maju było też dość zimno, bo -5 stopni w drugiej połowie maja.
Dzisiaj pojechałem na torfowisko i miałem rozczarowanie, z powodu wczorajszych obfitych opadów sonda odpadła, a baza zalewała wodą i się zepsuło. Moja wina, że nie zamknąłem odbudowę, ale na szczęście mam w budowie innego zapasu, w którym ma być wytrzymalszy od obecnego.
Ale ile stopni mrozu było? Moim zdaniem minus 6-8, zdjęcie nr 6 pochodzi właśnie z torfowiska i widać, że szron był bielszy od pozostałych zdjęć z mojej miejscowości.