Planów związanych stricte z egzotami na razie nie mam. Wciąż ucze się obsługiwać to co teraz mam w gruncie a już trochę tego jest, bo 3 zwykłe trachy, jeden micro nanus od Wiecha, 2 karłatki, 4 kordyliny, 3 juki rostraty, 2 gloriosy i jedną juke czerwoną, dwie grandiflory. Mimo udanego ostatniego zimowania to nie czuję się jeszcze pewnie bo jaka to była zima. W tym roku spróbuje przezimować colocasie black magic, fatsje i małego basjoo. Męczą mnie już doniczki (a żonę jeszcze bardziej
Moja działka została podzielona żywopłotem na dwie części. Pierwsza , frontowa, dla mnie i publiczności z drogi
będzie miała charakter ogrodu "włoskiego" formalnego (czy też francuskiego, czasem nie widzę różnicy). Namnażam dużo bukszpanu i laurowiśni na obwódki, mnóstwo lawendy , róże, hortensje. Już teraz mam zrobione żwirowisko (na wprost rabaty z forum) obsadzoną geometrycznie bukszpanem a w środku jest topiar z cisa. Ładnie by tu wyglądał feniks ale to jeszcze nie moja liga i u mnie jednak trochę zimniej.
Samą rabatę śródziemnomorską obsadzę blisko domu kilkoma sztukami szmaragdów ciętymi na cyprysy, jeden juz rośnie.
Druga cześć ogrodu będzie miała charakter prywatny. Jeszcze nie wiem co tam dokładnie będzie, ale z dużym prawdopodobieństwem powtórzę roślinność z rabaty śr. Te rośliny podobają mi się bardzo, a najlepsze, że w sumie to nie trzeba ich podlewać i są mało wymagające.
Coś wymyślę (lub podpatrzę)