Uprawa palm i innych roślin. Ochrona zimowa. > Różne palmy i palemki
Washingtonia Lewiatana
lewiatan1975:
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej zachwytów z powodów udanej uprawy Washingtoni w gruncie, postanowiłem pokazywać postępy mojej siewki zakupionej w 2013.
W chwili zakupu 13.07.2013 wyglądała tak:
Sezon 2013 - jeżeli mogę tak powiedzieć zakończyła 29.10.2013 wyglądając tak:
Została posadzona do gruntu początkiem maja i przypalona słońcem :'(
1.09.2014
22.09.2014
Teraz tylko zimowanie. Na wiosnę zakończe wątek lub mam nadzieję będę go kontynuował :D Wszystkie liście jakie widać na ostatnim zdjęciu wyrosły po posadzeniu do gruntu. W sumie 6,5 liścia
andres:
Gorący klimat jej służy. Liście są ładne, rozłożyste.
Ząbki na łodydze i bordowy kolor łodygi wskazują, że to prawdopodobnie robusta (ilość włókien, nitek nie ma znaczenia dla identyfikacji gatunku).
greg:
Fajnie brzmi: tylko zimowanie.
Toć to jest właśnie najtrudniejsza sprawa w tym wszystkim. ;)
Palemka jest mała, co znacznie ułatwi sprawę, bo budka będzie również mała.
Do tego jakaś grzałka i termostat (ustawiłbym go na około +10 C).
Element grzejny (co nim będzie?) ułożyłbym na podłożu. Konwekcja i tak spowoduje unoszenie się cieplejszego powietrza do górnej części osłony, a może grunt choć trochę na tym skorzysta.
Ja dodatkowo przykrywam grunt folią by ograniczać wilgotność powietrza pod osłoną.
lewiatan1975:
Mój pomysł wygląda tak
1. Element grzejny 2-3 pary żarówek 40 W spiętych szeregowo w parach, będą się żarzyć nie świecić - wyjdzie 2-3 x 20W
2. Folia na podłoże aby ograniczyć parowanie wody
3. Na podłoże może zastosuję jakiś kabel albo po prostu niewielki wąż świetlny - cel ogrzanie gruntu.
4. Mimo wszystko zamontuję wentylator 12V do mieszania powietrza - będzie włączany razem z grzaniem
5 Termostat z trybem dziennym/nocnym - 14/10 stopni
6. Mam zamiar zastosować dzienne doświetlanie LED z programatorem czasowym-> http://tnij.org/s67vkzi
7. Sama buda o wymiarach 0,9m x 0,9m x (0,7-1m) styropian 10-15 cm jednospadowy dach na stronę południową z 2-3 warstw poliwęglanu komorowego.
Martwi mnie jak zabezpieczyć roślinę przed nadmiarem wilgoci jesienią i wiosną. Muszę coś wykombinować.
Polish king bamboo:
Zastanawiam się czy doświetlanie jest potrzebne. Greg swoją doświetlał a palma na wiosnę zbuntowała się i po mimo troskliwej opieki liście odrzuciła. Zbyszek swoją washingtonię nie doświetla . Jego palma liście nie zrzuciła. I bądź tu mądry. Dogadzasz a efekt odwrotny od zamierzonego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej