Witam,
Zaczynam nowy wątek w którym pokażę palmy jak w tytule.
Dlaczego w jednym wątku? Bo obie palmy łączy sposób w jaki zostały posadzone.
Na początek palma Jubea Chilensis którą kupiłem wracając z pierwszego zlotu w centrum ogrodniczym Primaflora.
Poniżej przymiarka w miejscu sadzenia.
Dół pod palmę został wykopany na głębokość ok 55cm. Nie obyło się bez problemów, musiałem rozbić i wynieść dosyć sporych rozmiarów bryłę zbitego wapna.
Następnie zrobiłem styrodonice ze ścianą o grubości 20cm. Do styrodonicy trafił też kabel grzewczy dlatego zdecydowałem się również na położenie 4cm styropianu na ziemi aby ograniczyć straty ciepła. W dnie wykroiłem 5 otworów aby woda mogła spokojnie spływać w głąb ziemi. Wymiary wewnętrzne styrodonicy: 90cm x 90cm.
Ściany zostały wyłożone grubą folią do oczka wodnego aby zapobiec przerastaniu korzeni przez styropian. Na ziemi nie rozkładałem foli, także palma ma możliwość swobodnego wzrostu korzeni w głąb bez ograniczeń.
Ułożenie 8m kabla grzewczego o mocy 160W.
Palma po wyciągnięciu z donicy
Najwyższy czas na przesadzenie
Pod palmą nie mogło oczywiście zabraknąć rury drenarskiej. Ziemia została zmieszana z ok 10kg obornika.
Palma trafiła do gruntu 24 Maja 2014r.
Potem przyszedł czas na podsadzenie Brahea Armata
Miejsce sadzenia
Przy sadzeniu tej palmy miałem pomocnika w osobie Wooli-ego który był u mnie na urlopie i któremu za pomoc bardzo dziękuje
Palma została posadzona w ten sam sposób co Jubea
\
Ostatnie zdjęcia palmy w donicy
Palma została posadzona do gruntu 24 Czerwca 2014r.
I na koniec zdjęcie porównawcze z czynnikiem ludzkim