Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19

Autor Wątek: Palma w Oświęcimiu  (Przeczytany 157542 razy)

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
Odp: Palma w Oświęcimiu
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 11, 2015, 22:56:29 »

Rzeczywiście piękny ten daktyl. Z tego co wyczytałem to w sierpniu 2013 miał 3 metry i ciekawe jak teraz z wysokością.
Jak dla mnie to taki 2,5m po zadołowaniu wystarczyłby. Boję się wielkości ale głównie pod kątem budowania osłony, trzeba będzie zrobić ją z zapasem, ale na długo nie wystarczy i potem znowu przebudowa  :)

A gdyby tak zostawić małego tracha a pomiędzy nie wsadzić średniego "po trójkącie" jak na zdjęciu:

Z Phoenixem można by się zbliżyć maksymalnie do krawędzi z kostki ewentualnie przebudować ją w kierunku koła?

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 11, 2015, 23:21:17 »

Również wersja 3 powtarzając wybór Andres i Grega. W kwestii miejsca dla trachów możesz zawsze zgrupować je w kępę trzech kłodzin wyrastających wspólnie obok siebie. Mnie takie nasadzenia bardzo się podobają. Co do rozpiętości liści palm już pisałem więc nie będę powtarzał. Zwróć jednak uwagę, że obcinanie dolnych, przeszkadzających liści osłabia roślinę. Palmę definiuję zgodnie z Gregiem, wysoka nad głowę to podszyt a siewki to runo które również spełnia swoją funkcję dekoracyjną.
Dla mnie istnieje jeszcze inny problem związany z wykorzystaniem estetycznym ogrodu.

I tu zacytuję co napisałem kiedyś Mafenie. Jeżeli masz ochotę, przeczytaj. Zmieniłem jedynie czas średni szpecenia ogródka przez osłony trachów.
Cyt:
"Podziwiam Ciebie i wielu innych z siewem i sadzonkowaniem różnych roślin. Moje podejście jest skrajnie inne. Też obserwuję rośliny, ale nie ze względu na ich rozwój od nasiona czy siewki.
Podzieliłem je sobie ze względu na ich przydatność dekoracyjną w ogrodzie. Wymyśliłem dla samego siebie pojęcie "efektywności dekoracyjnej" różnych roślin w moim ogródku. Myślę o czasie efektu w skali rocznej.
Należy oczywiście jakoś je pogrupować. Np ozdobne: z pokroju całej bryły, pnia, liści, kwiatów, owoców czy wreszcie egzotyki ogólnie pojętej.
Każdą można wykorzystać do tworzenia swoistego klimatu i nastroju. I tu dochodzimy do clou sprawy.
Na przykładzie Trachycarpus w skali roku średnio jest 2,5 m-ca bezużyteczny dekoracyjnie. Washingtonia, jeżeli potrafimy ją hodować w gruncie, od października, listopada do połowy maja szpeci ogródek, podobnie może być z Armatą, tego jeszcze nie wiem. Chów mieszany daje większe możliwości manewru donicami. Zakładam dołowanie ich, chyba że mają to być donice ozdobne wbudowane w architekturę ogrodową.
Efektywność ozdobna roślin podpowiada gdzie wysadzić np bananowce, z którymi późno się to czyni, niezbyt dekoracyjnymi i zabiera się ze sceny jedne z pierwszych. W miarę szybko potrafią stać się ozdobą, szkoda tylko, że równie szybko muszą zniknąć i to w momencie swej świetności.
Dlatego trafiają przed rośliny dekoracyjne pełny rok np floridulusy lub w miejsce, które a priori zakłada krótką, egzotyczną dekorację.
Nie przesadziłem chyba bo Gunnery też nie są gigantami w wypełnianiu kalendarza wegetacji w stanie estetycznym, przynajmniej u mnie.
Tak samo z resztą, Azaliami wielkokwiatowymi i japońskimi i drzewami ozdobnymi oraz innymi np małymi bylinami.  Najdłużej efektywne dekoracyjne stanowią tło. To takie następstwo różnych scen od wiosny do końca"
Pozdrawiam A
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2015, 23:53:13 wysłana przez arundo »

wooli

• G1
  • Zaawansowany użytkownik
  • *
  • Bieleckie Młyny gm.Morawica
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 12, 2015, 00:10:22 »

Dzięki za pochwały mojego phoenixa. Sadząc go  kwiecień 2011 miał 130cm i też miałem problem z lokalizacją ale chyba w dobrym miejscu wylądował. Teraz ma, a właściwie jesienią ub.r. miał 3,7metra, teraz pewnie tyle samo.

Phoenix w środku tarasu z kostki wyglądały nienaturalnie, no chyba że kostkę rozbierzesz...
ale to Twój ogródek, najważniejsze aby Tobie odpowiadał.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 18, 2015, 20:57:45 »

Niestety, mały trach nie wygląda najlepiej ale nie jest to spowodowane zimą, bo na jesień zaczynał marnieć. Boję się go w ogóle ruszać i przesadzać bo może paść całkowicie. Wygląda to tak:

Wygląda to tak jakby liście żółkniały od zewnątrz do środka. Wiem, że za wcześnie ale może sypnąć jakiegoś nawozu?

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 21, 2015, 02:09:29 »

Zrobisz jak uważasz, ja sprawdziłbym korzenie. Taka siewka to pewnie nie majątek, gdyby wynik był negatywny. pozdrawiam A

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Kwiecień 02, 2015, 11:45:59 »

"Pierzak" wreszcie w domu  :)
Został zakupiony od firmy Blue-Vend z Radomia za ułamek kwoty, którą za podobną palmę chcieli w TropiArt.

Wysokość pnia to 45cm, a jego obwód ma 110cm. Wysokość palmy to 2,7m ;D Palma pochodzi z południa Włoch najprawdopodobniej z plantacji na Sycylii.

Możecie mówić, że mała, ale za tą cenę i jak na moje warunki - idealna  :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2015, 11:50:14 wysłana przez PVpower »

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 02, 2015, 12:21:33 »

Gratuluję zakupu.
Liście i pień są bardzo ładne. Martwić może niewielka ilość korzeni.
To akurat ważny element rośliny, ważniejszy niż te powyżej.
Bedziesz musiał na nią chuchać i dmuchać, ale potencjał ma :) :) :)

Robert

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 02, 2015, 16:23:58 »

Również gratuluję. Piękna palma.... ciekaw jestem gdzie ją posadzisz :chichot:

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 03, 2015, 01:30:40 »

Niechaj zdrowo rośnie. Szkoda, że to nie ta cudowna washka (wiem, że jestem upierdliwy, ale to prawo mojego rocznika) :P
Pozdrawiam A

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 03, 2015, 06:53:24 »

No do posadzenia został wybrany "wariant 3" z poprzedniej strony. Zważywszy na to, że nie jest to jakiś gigant o rozpiętości liści 6m, to będzie tam pasował.
Kupiłem już styropian 10cm i zamówiłem 2m kabla 100W do ogrzewania gruntu i mam nadzieję, że to wystarczy. W sobotę mam zamiar sklejać styrodonicę tylko zastanawiam się na jaką głębokość ją zrobić? Czy wystarczy taka jak obecna doniczka czyli jakieś 30cm, czy lepiej od razu zrobić na 50cm?

Arundo ja już teraz się boję, że coś zrobię nie tak i palma trafi na kompost, a co dopiero przy tej Wash... Może kiedyś spróbuję, ale póki co daktyl jest wyzwaniem, bo trachy są prawie bezobsługowe  ;)

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 03, 2015, 14:27:16 »

Ja zrobiłbym głęboko, 50 mam dla armaty. A co do 6 m, to jesteś optymistą :smiech: będzie dużo więcej :smiech:
Pozdrawiam A

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 10, 2015, 21:14:13 »

No więc dziś zasadziłem Phoenixa. Poniżej kilka fotek z operacji  :)

Wkopanie styrodonicy i kabla grzejnego

Rozcięcie donicy i sprawdzenie stanu korzeni (może ktoś oceni czy z takimi "kabelkami" palma przeżyje

Feniks na miejscu

Polish king bamboo

• G1
  • Ekspert
  • *
  • Wrocław kiedyś strefa 7A teraz zdegradowany do 6B
« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 10, 2015, 22:00:02 »

Pvpower coś Ty na trawnik wysypał że sie prawie niebieski zrobił  ;) A ten za bananowcami to co od macochy  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2015, 00:59:43 wysłana przez Artur »
Pozdrowienia z Wrocławia

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 11, 2015, 00:55:02 »

Korzenie musiały pracować w tym naparstku, to nie lipa z gruntu. Fajnie to wygląda, również gratuluję trawnika, trawnika chemika :smiech: :brawo:
Pozdrawiam A

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 11, 2015, 07:32:38 »

Palma dobrze wygląda.
Pokaż też fotkę, gdy skończysz pracę (tzn. z przykrytą styrodonicą).

A jak wyglądają przy tym trachycarpusy?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19