Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19

Autor Wątek: Palma w Oświęcimiu  (Przeczytany 157525 razy)

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Odp: Palma w Oświęcimiu
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 27, 2014, 19:27:27 »

Zabezpiecz suchymi liśćmi obszar wokół pnia: ok. 20 cm grubości, w promieniu ok. 0,8 - 1,0 m wokół pnia.
Pnia i liści palm nie okrywaj.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 28, 2014, 07:33:15 »

Ok, Dzięki. Uspokoiłeś mnie  ;) Zrobię tak jak piszesz. Martwi mnie tylko ten chudy pień ale mam nadzieję, że nie przemarznie.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: Grudzień 01, 2014, 12:27:07 »

Podłoże w obu palmach zabezpieczone suchymi liśćmi i przykryte agrowłókniną. Cały czas łudzę się, że tej zimy nie trzeba będzie zakrywać i dogrzewać całych palm, ale to raczej moje niedoczekanie  ;) Pewnie prędzej czy później przyjdzie fala mrozów - oby nie za wcześnie :)

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Grudzień 27, 2014, 17:15:13 »

Tak więc dziś po ostrej nocy (-11 st.C) zabezpieczyłem wreszcie palmy. Zrobiłem to metodą Grega - z użyciem siatki tworzywowej i "masztozwijarki". Liście dodatkowo spiąłem trytytkami. Nie wiem tylko czy liście nie są za mocno ściśnięte. Nie nałożyłem jeszcze bigbagów. Pnie w obu palmach ogrzewane są wężami świetlnymi (10m na dużej i 4m na małej), a korony kablami (14m na dużej i 10m na małej). Łączna moc grzewcza dla obu palm to ok. 450W.
Poniżej fotorelacja:

Sterownik znajduje się w piwnicy. Czujnik PT-100 umieszczony jest w koronie dużej palmy. Sterownik ustawiony jest na +1 st.C i przy -5 stopniach temperatura na czujniku oscylowała od ok. 0,5 do 1,5 stopnia.

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #124 dnia: Grudzień 27, 2014, 20:29:00 »

Wygląda to w miarę dobrze.
Przydałoby się lepiej zabezpieczyć grunt wokół palmy (bo zrobiłeś to symbolicznie).

Czy u podstawy pnia jest ciągłość osłony (mam wrażenie, że jest słaby punkt między agro na ziemi i agro, która owija pień) u dużej palmy.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 27, 2014, 20:55:12 »

No racja jest tam słaby punkt na łączeniu ale pień nie jest całkowicie odkryty. Biegnie tam wąż świetlny i są dwie warstwy agro, no ale zawsze może podwiać i odsłonić pień więc jutro kosmetyka. Dodatkowo dodam jeszcze więcej liści na podłoże wokół palm.

Zmieniłem ustawienia sterownika bo włączał grzanie tylko na 3 minuty, a w tym okresie ciężko aby nagrzał się wąż świetlny. Nastawiłem więc tak aby pilnował +2 stopni w stożku dużej palmy i teraz cykl wygląda tak 6 minut ON i 20 minut OFF przy -8 stopniach na zewnątrz. W środku temperatura oscyluje od 1,8 - 2,2 st.C.

A tak wygląda to teraz. Przynajmniej widzę z domu kiedy załącza się ogrzewanie  ;)

Teraz pytanie: Czy jest sens nakładać na to jeszcze bigbagi??

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 27, 2014, 21:24:57 »

BB chronią od wiatru i deszczu.
Od śniegu agro też przemoknie.
Na razie masz mróz. Założyć można.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 27, 2014, 21:43:50 »

Ok, jutro postaram się założyć.

Jeszcze jedno mnie gnębi. Mianowicie jak zakładałem agro to na liściach było pełno śniegu i lodu (to co się dało otrzepałem). Tak więc teraz pewnie stopiło się to wszystko i zalega tam pod grubą i szczelną warstwą agrowłókniny Boję się czy nie zaatakuje palm jakiś grzyb bo niczym na jesień nie pryskałem. Czy jest sens w zrobieniu nacięć w agro tak aby woda odparowała czy może to tak zostać do wiosny?

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 27, 2014, 22:04:11 »

Nie nacinałbym, agro przepuszcza wodę. Zakładam, że nie zamarznie. ;) jak liście po -11? Moje trachy mają odmrożenia widoczne >:(
Pozdrawiam A

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 27, 2014, 22:17:19 »

Nawet nie zwracałem szczególnej uwagi na liście, bo tak byłem zaaferowany osłonami, ale nie zauważyłem nic niepokojącego. Okaże się po odsłonięciu, ale nie liczę na fajerwerki. Podejrzewam, że będą odmrożone, a poza tym będą na maksa wymiętolone i połamane ehhh, a pomyśleć, że nie tak dawno temu przejmowałem się dwoma złamanymi blaszkami i chciałem prostować na taśmie klejącej  ;) 8)

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 27, 2014, 22:30:26 »

He, he połamane blaszki :D z gorszych liści zrobisz spódniczkę a korona będzie nowa. Elf Św Mikołaja u mnie słysząc o przyginaniu liści do pnia z rozpędu przygiął prawie wszystkie i musiałem je odwijać i prostować he he :D

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 28, 2014, 09:01:00 »

Ciemne plamy, ciemny kolor liści nie jest uszkodzeniem.
Dopóki blaszka liścia nie jest rozerwana (drobne nacięcia jakby żyletką w lżejszych przypadkach, rozerwanie ogonka w trudniejszych), wszystko jest OK.

W przypadku składania liści na mrozie lepiej nie działać w pośpiechu.
A śnieg pod osłoną stopnieje, spłynie w dół i osadzi się w postaci sopli / wsiąknie w ziemię, zależnie od temperatury.

Uważam, że Twoim trachom nic nie będzie od tych -11. Zadziałałeś w dobrej chwili.

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 28, 2014, 20:09:58 »

Widzę andres, że ja się przejmowałem -11, a Ty czekasz na -15 wiec chyba moje palmy przeżyją  ;)

Założyłem dziś bb na mniejszą palmę (nie miałem nikogo do pomocy przy większej).

A tak wyglądają moje tyczki. Są to pręty gwintowane 10mm wklejone w rury tworzywowe wkręcane w zabetonowane kotwy:

Dołożyłem włókniny na dużą palmę i uszczelniłem newralgiczne miejsca.
Przy -4st. przy nastawionych na sterowniku +2st. temperatura wewnątrz osłony dochodzi do +3 stopni. Zmieniłem też kolor wyświetlacza, gdy temperatura przekracza wartość zadaną zmienia się z czerwonego na zielony - taki bajer  ;) Bardzo fajny sterownik choć jak na takie zastosowanie trochę za bardzo skomplikowany i za drogi. No i tak na przyszłość gdyby ktoś używał tego sterownika, to należy zmienić w ustawieniach czas pomiaru z 1s na ok. 8s ponieważ przy częstym próbkowaniu w ogródku miałem dyskotekę  8)

PVpower

• G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 11, 2015, 11:14:38 »

Dziś odkryłem dużego tracha bo tydzień zapowiada się ciepły, więc chcę żeby sobie trochę "pooddychał". Najważniejsze, a czego się obawiałem, to liście pod agro były suchutkie pomimo, że zakrywając je były całe oblodzone i w śniegu.

Poniżej zrobiłem zdjęcia widocznych blaszek liści, jakie widać spod siatki z kablem, którą jeszcze zostawiłem, bo jak przyjdą znowu mrozy to tylko narzucę agro i biga, więc roboty za dużo nie będzie.

Pytanie do znawców tematu. Czy nie widać tu charakterystycznych uszkodzeń?

andres

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 11, 2015, 11:23:40 »

Wg mnie wszystko jest OK.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19