Wiosną 2013 wkopałem do gruntu daktylowca kanaryjskiego, który przez kilka lat rósł w donic(zk)ach.
Listopad 2013 - palma ma nieco ponad 1 m wysokości
Obecnie najwyższe liście są nieco przygięte, gdyż przez ostatnie 2 tygodnie palma była osłaniana od deszczu folią:
Czas na budowę osłony.
Rozwiązania techniczne zmieniały się kilkukrotnie (rama z rurek + styropian, siatka + mata kauczukowa).
Ostatecznie sięgnąłem po technikę z 2008 r., czyli styropian łączony taśmą, ale w udoskonalonej postaci.
Styropian o grubości 10 cm (lambda 0,042) + taśma tynkarska
Płyty ułożone są poziomo. Budka składa się z 2 poziomów, czyli 8 płyt.
Taśma jest owinięta dookoła, a następnie pionowo, co widać na zdjęciu.
Dodatkowo owinąłem też łączenie 2 poziomów.
Budka jest sztywna. Można kulać ją po ziemi, postawić na jednym rogu i nie ma zniekształceń
Budkę owinąłem czarnym streczem. Najpierw pionowo (obustronnie), a potem dodatkowo na zewnątrz, poziomo.
Palma w budce:
Pokrywa zrobiona jest z 2 i 1/3 płyty. Sztywna. Można chwycić za jedną płytę i trzymać całość w poziomie
Pokrywa też została owinięta streczem dwustronnie. Po założeniu:
Przy ładnej pogodzie tak to będzie wyglądało:
Wybaczcie słabą jakość zdjęć, ale nie zorientowałem się, że mam zabrudzoną szybkę na soczewce.
Kolejne etapy:
- założenie ogrzewania (na razie przewiduję 3 m wąż + termostat),
- uszczelnienie przy podłożu (pod spodem jest trawa więc są nierówności): użyję sypkiej ziemi i liści
- zabezpieczenie przed przewróceniem (4 metalowe pręty wbite w rogach osłony, w środku)
- obciążenie dachu, aby nie odleciał
- może zamienną pokrywę z folią, na chłodne, ale słoneczne dni
Styropian o grubości 10 cm pozwala budować sztywne ścianki, gdyż jest dostatecznie szeroki, by połączone elementy nie załamały się.
Cennik:
- 2 paczki styropianu po 50 pln = 100 pln (12 płyt, zużyłem 10 i 1/3)
- 3 taśmy = 40 pln (została 1/3 niebieskiej taśmy)
- 1 folia stretch = 17 pln
Ogrzewanie już mam z poprzednich sezonów
Czyli razem 157 pln.