Washi
Ogrzewanie podłoża niestety ma też wady. Gdy podłoże jest cieplejsze od powietrza nad nim intensywnie paruje - efekt taki, że wilgotność w domku wzrasta. Puki co nie jest to problemem, nie muszę chyba pisać, że drzwi od domku są otwarte gdy tylko nie ma mrozu, a i czasem też dach całkowicie. Jak już będą zapowiadali ciągłe mrozy pewnie znaczna część ziemi przykryję folią, jak u Grega.
Ziemię będę dogrzewał przy największych mrozach, tak dla bezpieczeństwa.
Nawiasem mówiąc to o zbytnią wilgotność korzeni obawiam sie tak samo jak o górę. Np palma Dzika zgniła od środka.
Biedny Miś
Mój phoenix przez kilka ostatnich zim stał w garażu przy oknie od wschodu 80x80 cm , to tego okno bezpośrednio pod balkonem wysuniętym na 110 cm.
Ogólnie to bardzo ciemne miejsce. Gdy tyklo palma nie rośnie nie potrzebuje dużo swiatła. Jak mało jej wystarczy nie wiem. Może i obyłaby sie bez światła?
Marcin
U mnie temperatura gruntu pod ścianą miesiąc temu miała 7'C, teraz nie mierzyłem. Oczko od prawie dwóch tygodni było zamaznięte, dzisiaj stopniały resztki lodu.
Nie chcę aby wprowadzać konkurencje "czyja wiecej urośnie", nie o to chodzi, to zależy od zbyt wielu czynników.
Gdy moja palmę wsadziłem w kwietniu, mialem nawet porobić dokładne pomiary. Ale myśle sobie jak będzie rosła to będzie widać, a jak będzie marniec, to żadne pomiary jej nie pomogą. Zmierzyłem tylko wysokość całej palmy i zaznaczyłem liścia który był niecałkowicie rozwinięty - tylko dlatego aby zobaczyć czy rozwinie sie do pełnych rozmiarów.
Liczyłem na przyrost, ale nie w pierwszym roku na taki duży. Palma w sierpniu dopiero "wystrzeliła" pomógł ciepły wrzesień.
Jeszcze tak dla ścisłosci. Najbardziej krytykowane było wybetonowane dno. Jesli chodzi o ogrzewanie dna, to przecież jak już jest to można nium grzać albo nie, wolna wola.
Właśnie szukając odpowiedzi jaka temperatura podłoża palmy jest odpowiednia /latem/trafiłem na to forum - pytanie jak widać jest otwarte.