Obecnie wstępny plan zakłada wykonanie osłony, której podstawa będzie miała wymiary 80 cm x 80 cm. Dokładając do tego grubość styropianu 20 cm wychodzi na to, że zewnętrze wymiary osłony to 120 cm x 120 cm.
Jeśli chodzi o styrodonicę to planuję zawęzić ją od wewnątrz o 10 cm czyli jej styropianowa ściana będzie miała grubość 30 cm, a wewnętrzny wymiar będzie wynosił tym samym 60 cm x 60 cm. Planuję zastosować barierę korzeniową by przeciwdziałać przerastaniu styropianu przez korzenie. Gdy palma urośnie i okaże się to niezbędne wtedy zawsze będę mógł styrodonicę powiększyć do 80 cm x 80 cm wyciągając nadmiarowe styropianowe płyty.
Czy kabel 100 W będzie wystarczający? Nie wiem. Zakładam, że tak. Jednak jego rolą będzie może nie tyle podgrzewanie gruntu co niedopuszczenie do jego wychłodzenia. Kabel będzie zamontowany na wewnętrznym obwodzie styrodonicy. Ponieważ w obwód dogrzewania gruntu będzie wpięty watomierz to będzie można po zimie sprawdzić zużycie w kWh co będzie bezpośrednim wskaźnikiem tego jak często termostat włączał kabel.
Generator prądotwórczy jak najbardziej planuję kupić w tym roku. Nie pamiętam by przez ostatnie klika lat zdarzyła się u mnie awaria prądu, ale jednak zawsze trzeba ją brać pod uwagę. Przy tylu roślinach ryzyko jest po prostu za duże. Wszystkie moje osłony są na tyle pasywne, że bez zasilania powinny wytrzymać do pół godziny bez żadnego zagrożenia dla palm. Zimą praktycznie zawsze ktoś w domu ktoś przebywa, a ja mogę w miarę szybko dojechać. Dlatego (również z uwagi na niemałe i tak już koszty) kupię zwykły generator.
W konstrukcji oczywiście standardowo zastosuję kolorowe kontrolki LED. Pewną różnicą wobec dotychczasowych osłon będzie to, że o ile elektronika (termostaty, programatory) będzie schowana w środku to przyciski umożliwiające ręczne sterowanie będą wszystkie wyciągnięte zupełnie na zewnątrz i zabezpieczone jedynie przed opadami. Po prostu by ewentualnie ręcznie coś włączyć lub wyłączyć nie będę musiał otwierać osłony.
Wiadomo, że mógłbym uprościć tę konstrukcję zadowalając się częściowo ręcznym sterowaniem pewnymi aspektami jej pracy, ale będzie to próba zbudowania osłony działającej
całkowicie automatycznie od jesieni do wiosny.
Jeszcze taka ciekawostka. Nigdy jakoś nie traktowałem bardzo poważnie różnic pomiędzy bardzo blisko spokrewnionymi palmami. Natomiast dla porządku pokażę jak klasyfikuje butie książka
Winterharte palmen. Opisuje ona niżej wymienione gatunki:
- Butia capitata,
- Butia eriospatha,
- Butia microspadix,
- Butia paraguayensis,
- Butia yatay.
Butia eriospatha jest jedyną w tym zestawieniu, dla której autorzy książki określają optymalną temperaturę latem jako
warm (18-22 C). Pozostałym przypisują optymalną temperaturę jako
heiß (23-27 C).
Mam tylko nadzieję, że palma odwdzięczy mi się nienagannym wyglądem za te wszystkie starania...
Oficjalna nazwa kodowa tej osłony to po prostu
Projekt Butia.