Paca szlifierska do styropianu.
Niby oczywiste, a nie wiedziałem, że coś takiego jest.
Koniecznie muszę to nabyć. Dzięki za oświecenie.
O klejenie pytam dlatego, bo zastanawiałem się czy może kleiłeś to Tytan'em EOS. Czytałem o nim dużo dobrych opinii i gdyby przyszło mi robić styrobudę to pewnie bym się zdecydował na ten właśnie klej. Ciekawy byłem ewentualnej bezpośredniej oceny łatwości klejenia, skuteczności itp.
Z wilgotnością aż takiego takiego problemu nie ma. Ja u siebie co prawda nie mierzyłem, ale domek dla daktylowca i butii wentyluję raz na dobę i daktylowiec radzi sobie wyśmienicie, a spędził w nim już trzy zimy.
Nasze zimy zasadniczo są wilgotne. Weźmy zimowe miesiące dla Katowic:
grudzień 2012,
styczeń 2013,
luty 2013. Średnia wilgotność to 88.0%. Odchylenie standardowe dla wskazanej serii danych wynosi 6.5. Można zatem powiedzieć, że wartość wilgotności wynosi średnio 88.0%, ale większość wartości zawiera się w przedziale 88.0% ± 6.5.
Gdy zimne powietrze z dworu dostaje się do osłony jest ogrzewane i jego wilgotność względna spada. Do jakiej wartości? Nie wiem. Podrzucę w tym roku higrometr do mojej osłony. Najwyraźniej jednak jest to wartość dla daktylowa zupełnie bezpieczna skoro osłona sprawdziła się przez trzy zimy.
Co wpływa na koszty ogrzewania? Zazwyczaj podwałem, że przy dobrej styrobudzie potrzeba około 60-80 W na każdy metr sześcienny, bo to najłatwiej sobie wyobrazić.
Jednak tak na naprawdę znacznie ma powierzchnia ścian, a nie kubatura. By zyskać bardziej szczegółowy ogląd warto zerknąć na zagadnienie okiem fizyka.
Ciepło przepływające przez przegrodę jest wyrażane zależnością:
q = U * S * ΔTgdzie
q to ilość ciepła przepływającego w jednostce czasu, czyli strumień ciepła wyrażany w watach.
I dalej:
- U to współczynnik przenikania ciepła. Tutaj kłania się grubość warstwy i przewodność cieplna materiału (czyli λ): im grubsza warstwa, im mniejsza przewodność cieplna materiału tym lepiej. U = λ/d gdzie d to grubość.
- S to powierzchnia ścian (chodzi o powierzchnię wewnętrzną).
- ΔT to oczywiście różnica temperatury temperatura zewnętrzna/osłona.
Warto zwrócić uwagę, że wszystkie te czynniki są
równie ważne. Mają dokładnie taki sam wpływ.
Zwiększenie lub zmniejszenie któregokolwiek z nich o np. 20% spowoduje analogiczną zmianę wartości strumienia ciepła o 20%.
Na zimowe temperatury wpływu nie mamy. Na pozostałe jak czynniki jak najbardziej.
Moja „Warownia” przy wietrze sprawia problemy nie przez swoją wysokość, ale przez to, że wiatr targa na wszystkie strony „płaszczykami” ze sklejonej folii pęcherzykowej.
Jej wysokość wewnętrzna to 3.5 metra. Liście daktylowca sięgają „sufitu” i są lekko przygięte.
Mam nadzieję, że daktylowiec będzie na razie raczej rozrastał się na boki i nie będę musiał za szybko podwyższać konstrukcji.