W tym roku przyszedł czas zrealizować oświetlenie ogrodowe zgodnie z wcześniejszymi założeniami. Celem moim jest osiągnięcie podobnego efektu jak tu:
Zakupiłem 25 lampek ledowych o parametrach jak poniżej, z tym, że 15szt o kącie świecenia 140stopni a 10szt o kącie 30stopni(oświetlają jak reflektorki czy latarki). Koszt jednej lampki to 10zł. Lampka wymaga osadzenia w jakiejś obudowie. Prawdopodobnie osadzę je w rurkach PCV na jednym końcu, a drugi zaostrzę i będę wbijał w ziemię pod odpowiednim kątem.
Tutaj pierwsze próby oświetlenia zestawiłem dwa kąty dla porównania:
Phoenix oświetlony poniżej jedną wąskokątną a cycas szerokokątną
tutaj dołożyłem drugą lampkę do phoenixa- szerokokątną
Rostratę oświetliłem "reflektorkiem" czyli wąskokokątną efekt bardzo dobry, tym bardziej, źródło światła jest niewidoczne. Gdybym podświetlił to szerokokątną to na ziemi powstałby "krawat" i źródło oślepiałoby obserwatora.
Tutaj brahea armata oraz trachycarpus fortunei też oświetlone wąskokątną. Podoba mi się to, że lampki są małe i schowane za kamieniem praktycznie nie demaskują się.
gdybym tą lampkę oświetlającą trachycarpusa schował za małym kamykiem nie byłoby jej widać. Tutaj jest tylko wciśnięta w warstwę żwirku.
Próbę wykonywałem na szybko i zdjęcia z telefonu, ale mam nadzieję, że pierwsza próba pokazuje jak wiele możliwości powstaje przy aranżacji podświetlenia roślin. Przed próbą przekonany byłem, że małe rośliny podświetlę lampką szerokokątną, a okazało się, że zamaskowana wąskokątna lampka daje ciekawszy efekt. Wąskokątna ma dalszy zasięg strumienia światła, a jej odległość od rośliny powiększa obszar doświetlenia. W przypadku Armaty lampka nie doświetliła całej korony, muszę ja trochę oddalić. Powstaje niezła zabawa w dobór umiejscowienia, kątów padania światła i odległości od rośliny.
Zakupione lampki mają dodatkową podstawową zaletę- mogę nimi podświetlić opadające strumienie wody w kaskadzie od dołu, czyli lampka będzie pod wodą w oczku do którego opada woda. Miałem już kiedyś takie rozwiązanie i liczę na bardzo ciekawe efekty.... cdn