Washingtonia na dzień dzisiejszy. Wysokie temperatury przyczyniły się do znacznego przyspieszenia wegetacjii Trzeci liść gruntowy a 5 w sezonie na ukończeniu
Dodane 3 sierpień 2014
W poniedziałek ten rozwinięty ostatni liść był w formie zwiniętej dzidy. Dzisiaj w niedzielę jest praktycznie na ukończeniu. To czwarty liść gruntowy a 6 w sezonie.
Tak wygląda palma w całości
A tak na tle vivaxa
Dodane 9 sierpnia
Piąty liść zaczął się otwierać
DODANE 17 SIERPNIA
Piąty liść otwarty palma zwolniła gdyż temperatury sierpniowe nie rozpieszczają
A tak wygląda cała
Dodane 30 sierpnia
Szósty gruntowy w trakcie otwierania. Druga połowa sierpnia znacznie poniżej normy wieloletniej.
Washingtonia już tak szybko liści nie otwiera. Liczę jeszcze na ciepły wrzesień. Ale 2 liście jeszcze w tym sezonie to chyba zbyt optymistyczna prognoza
Zajęty liczeniem liści nie zwracałem uwagi na pień. Zresztą w poprzednich latach nie widziałem żeby przyrastał. Dzisiaj jak spojrzałem to mnie poraziło
Pień od kwietnia szacunkowo powiększył się o ok 20 cm.
Wygrzebałem stare fotki i zobaczcie sam moi mili internauci
. Ta palma nie rośnie,ta palma szaleje
Tak pień wyglądał na wiosnę 2012 roku mizerotka i chudzinka
W 2013 w maju podobnie też chudzina
Tutaj kwiecień 2014 odrobinę grubszy Jest to wygląd przed posadzeniem dlatego proszę zwrócić na tą fotkę szczególną uwagę i porównać do zdjęć tego samego pnia tylko cztery miesiąca starszego (palma do gruntu posadzona na początku maja)
Na deser fotki robione dzisiaj ten sam pień tylko z różnych stron
Proszę tylko nie mówić że washingtonia to trudna palma. Rośnie u mnie jak szalona i to bez zagranicznych witamin
Proszę doradźcie co robić żeby tak prędko nie rosła. Nie nadążę budować jej domków zimowych.