...........................................
Z wiarygodnego źródła mam info że ten sezon zakończy 6-ma liśćmi.
Nie sprawdziła się przepowiednia. Szósty liść jest w fazie lekko rozluźnionej szczytowej pałki
dodano 2 kwietnia 2014
Od kilku dni na ogrodzie stoi moja washingtonia . Przez okres zimy wypuściła 2 liście. Pierwszy raz przezimowała mi bez kłopotu. Nie straciła żadnego liścia. Jeżeli zrealizuje moje plany to palma już tej wiosny zostanie posadzona na stałe do ogrodu. Spodziewam się po niej pięknych przyrostów . Myślę że inni miłośnicy roślin egzotycznych będą z zazdrością oglądać bujny wzrost palmy
dodano 13.04.2014
Palma posadzona 4 maja 2014r
Zanim posadziłem zdjąłem szpadlem trawę wkopałem obrzeże trawnikowe i wykopałem dziurę pod roślinę. Na tym etapie wyglądało to tak
Po wyjęciu z donicy tak wyglądały korzenie. Nie stosowałem żadnych wyszukanych specyfików nawozowych. Dokarmiałem rozcieńczoną gnojowicą pokrzywową i florowitem.
Jestem zwolennikiem "zimnego chowu" więc do ziemi nie dawałem spienionego polistyrenu żeby w żaden sposób nie blokować rozrostu masy korzeniowej. Palma ma czuć wolność i spontanicznie, wspaniale przyrastać z niespotykaną prędkością na tej szerokości geograficznej
Po posadzeniu ziemię przykryłem zrąbkami z pędów winorośli. Z niecierpliwością czekam na pierwszy gruntowy liść
A tak prezentuje się palemka na gotowo z różnych stron