Ten Twój greenhouse to teraz colourhouse
Co do obliczeń, to nie spodziewałem się, że 3cm styropianu daje efekt średnio 2x lepszy niż 10mm poliwęglanu. Wprzwdzie sa ogólnie dostępne dane o izolacyjności cieplej tych materiałów, ale nie porównywałem ich. Zastanawiające jest też to, że zapotrzebowanie cieplne nie jest proporcjonalne do różnicy temparatury. Przy różnicy temp. -5 na poliweglan jest potrzeba 3,84 razy energii niż na dach ze styropianu, przy -20*C 1,67x i przy -25*C 1,63x i przy -15*C /inny zakres/ 1,47x.
Moim zdaniem jednak przy takich obliczeniach należy brać spory margines błędu. Może nie ze względu na niedokładośc programu do obliczania tych danych, ale ze względu na to, że może nie uwzglądniać wszystkich strat cieplnych, np przez nieszczelnosci, grunt albo też oddawania zakumulowanego ciepła w ścianie jak i wspomnianym gruncie.
Sam oczywiście nie mam nic przeciwko obliczeniom
Jak dla mnie staje się jasne dlaczego nie warto stawiać całych zabezpieczeń z poliweglanu aby wykorzystać swiatło słońca do ogrzewania. Zimą dzień jest krótki, często słońca nie ma całą dobę, a straty cieplne przy minusowych temperetyrach są cały czas. Wiadomym też jest, że najmniejsze temperatury są w nocy.
Palmgg, bo chyba danych dla 3cm styropianu nie podałeś dla styropianu nałożonego na poliweglan, tj. 3cm stryropianu+10mmpoliwęglanu
?
Tak nawiasem mówiąc, to znajomy mógłby Ci podpowiedzieć jak usprawnić Twój system wentylacji z ogrzewaniem, bo chyba coś z niego nie byłeś zadowolony do końca.