Ta Misiowa w gruncie jest extra.
Mordowana co roku i dała radę
Greg
Koryguję co napisałem.Powinienem napisać nie gatunków a odmian, zgoda.
Co do fotki zrobie tak jak mówisz tzn. fotka małego north mountain i fortunei obok siebie.
Nie mam pewnosci czy zdjęcie odda różnicę ale zobaczymy.Wybiorę takie o identycznej wysokości.
Na początku posiałem jedynie cultivated i south mountain.
Nie miałem jeszcze north. Cultivated kiełkowały szybciej i w większej ilosci. Ilość wykiełkowanych świadczy o świeżości nasion ale szybkość kiełkowania i późniejszy wzrost chyba już nie, zresztą jeśli się mylę skorygujcie mnie proszę.
Potem otrzymałem north ze znacznym opóźnieniem około 1,5 miesiąca.
Stały i stoją w tych samych warunkach obok siebie i north rosną najszybciej, doganiając cultivated.
Takie są moje obserwacje do tej pory odnosnie samego tempa wzrostu.
Na zlocie wymienię się maluchami z andresem także będzie miał możliwość skorygować po jakimś czasie moje wnioski.
Po zlocie jak otrzymam od andresa malutkie bulgary bedę zamierzał wsadzić w grunt obok siebie malutkie trachy w 7 odmianach- tesany(north, south, cultivated), bulgaria,naini tal, takil kalamuni i zwykłego fortunei.
Ciekawi mnie bardzo czy wszystkie zniosą zimę podobnie.
W przyszłym roku na wiosnę planuję wsadzić 5 większych odmian trachów koło siebie i nie bede ich ogrzewał podobnie jak te maluchy.
Za 2 lata chciałbym potestować już na nieco większej ilości różnych odmian.
Powiem szczerze wciągnęło mnie to i jestem ciekaw efektów.
Odnośnie bulgarów mam coraz bardziej mieszane uczucia.Nie pamiętam już czy pisałem Kirylowi że potrzebne mi nasiona do testów ale nie otrzymałem ich bo podobno ptaki je zjadły
Chciałem zamówić większe egzemplarze (takie jak andres)to dowiedziałem się że jest na urlopie, po wysłaniu kilku maili (urlop już dobiegł końca) kontakt się urwał. Takie to wszystko dziwne trochę. Nie chce sprzedać?
Czytałem na amerykańskich forach że ich wytrzymałość na mróż jest taka sama jak zwykłych fortunei i chciałbym to u siebie sprawdzić ,a mam problem z dostaniem. Jak bedzie trzeba to zamówię w USA (papiery już mam,hehe) ale jest to trochę dziwne i śmieszne.