Na pewno chodzi Ci też o pewien styl życia (czy też spędzania czasu), który można stamtąd zapożyczyć na letnie miesiące.Zrobię sobie mały, nostalgiczny, offtop. Na N-ce mam kanał BBC gdzie emitowany jest program
Rick Stein i kuchnia śródziemnomorska. Prowadzący sam jest restauratorem w Kornwalii. W kolejnych odcinkach (a jest ich 6) odwiedza różne przepiękne zakątki Morza Śródziemnego, skupiając się na regionalnej kuchni. Wczoraj w nocy oglądałem 3 odcinki (chyba już 2-gi czy 3-ci raz). Po pierwsze: lubię żarcie.
Po drugie: pokazują tam śródziemnomorski styl życia w pełnym tego słowa znaczeniu. Po trzecie: pokazują mnóstwo pięknych widoków oraz ogrodów. Na przykład jakaś Hiszpanka przygotowywała potrawę. W tle widoczne wyłożone kamieniami patio z wyspami zieleni z palmami, bananowcami (sądząc po pokroju chyba musa basjoo) i innymi roślinami.
Przyznam, że zatęskniłem za latem, za ciepłem, za słońcem, za zielenią, za stołem wystawionym na ogród, za butelką wina wypitą do weekendowego obiadu zjedzonego na podwórku.
Mam już dość tej szarości za oknem, chłodu, zimowych ciuchów, palenia w centralnym. Oby tylko wiosna była ładna i słoneczna, a nie deszczowa i zgniła.