Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Autor Wątek: Trawnik  (Przeczytany 35082 razy)

sev

• G1
  • Ekspert
  • *
Odp: Trawnik
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 27, 2012, 13:24:54 »

Przyczyn może byc bardzo wiele, jak dla mnie to jest to zgorzel fuzaryjna  - za mokro i przenawożone azotem.

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 28, 2012, 03:10:57 »

Dzięki sev za zainteresowanie i odpowiedź, czy nie pomyślałeś o helmintosporiozie? lub rdzy źdźbłowej? Za mokro to u mnie nie realne, raczej za sucho :) Nie lubię chemii, w trawie bywają żaby, ropuchy i żerujące ptaki. Głównie kosy, to prawdziwe kury domowe ;D ( ciekaw jestem kiedy stracą zdolność latania)  :chichot: Czy mogę uniknąć oprysku fungicydem? macie jakieś doświadczenia? Wykonałem aerację w lipcu po raz pierwszy ale nie wiem czy to wystarczy ::-?
pozdrawiam arundo bez Arundo
znalazłem coś takiego
http://www.hortnas.pl/download/hortnas_poradnik.pdf
czyli to nie tylko schładzanie źdźbeł południowym podlewaniem w pełnym słońcu a opowieści zawodowców o czesaniu trawnika jesienią w celu likwidacji wody osadzonej na roślinach nie są żartem ???
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2012, 04:22:45 wysłana przez arundo »

sev

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 28, 2012, 18:08:30 »

Jak napisałem przyczyn może być wiele, objawy mogą być podobne w zależności od choroby i jej stadium rozwoju, podobne objawy mogą być tez spowodowane pojawieniem się szkodników - np drutowców. Rdza to, to raczej nie jest, przy rydzu widoczne są wyraźne palmy i poszczególne źdźbła są w rożnym stopniu porażone, z reguły na większej powierzchni.
Czasem ale to chyba nie w Twoim przypadku w trawniku wsiej się wiechlina roczna (do niektórych mieszanek jest celowo dodawana) która ma piękny, świeży wiosenny kolor ale niestety w połowie lata zaczyna zamierać. ( u mnie tak się teraz dzieje więc jak ktoś jest ciekawy to mogę wstawić fotkę).
Czasem tez mi w ten sposób wypada kawałek darni ale z reguły grzyb rozwija się u mnie w sytuacji kiedy trawa jet przerośnięta. Ja nic z tym nie robię i czekam aż samo zarośnie ( bo mam taką bardziej "franciszkańską " filozofie uprawy ogrodu :))
Jeśli nie chcesz stosować fungicydów Zawsze możesz wyciąć kawałek darni wymienić ziemię i wysiać nową trawę albo wstawić kawałek murawy z rolki.

Co do czesania trawnika to wiem że są do tego specjalne szczotki i w Anglii się bawią w takie rzeczy, nie słyszałem natomiast aby ktokolwiek u nas to praktykował. Mój trawnik czasem przez 4 miesiące przykryty jest 40 cm warstwą zlodowaciałego śniegu i wygląda po tym jak sprasowany,(czasem cały wypleśnieje pod śniegiem) wiec nie sądzę aby strącanie rosy miało mu w jakimkolwiek stopniu pomóc.  :P

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 29, 2012, 02:15:22 »

sev proszę wstaw tę fotkę a bez A

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 17, 2012, 00:31:56 »

sev,nie wstawiłeś to robię to ja, tak jest w cieniu dzisiaj >:(

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2013, 00:41:38 »

Trawnika 2013 czas nastał :)
Obydwa miejsca bez jakichkolwiek zabiegów w obecnym sezonie. Normalnie, zawsze były po wapnowaniu dolomitem
Miejsce nie chodzone zimą

Sporadycznie deptane

Widać ewidentny wpływ mechanicznych uszkodzeń, wniosek "wembley" nie nadaje się na trawnik użytkowy a jedynie ozdobny.
Może popełniam błędy jak pisze Miamian, co wyszło też przy okazji postów o palmie. Nie wyobrażam sobie jednak zostawienia na zimę wysokiej trawy. Nie okiełznałbym tego wiosną. Dla mnie źdźbła nie powinny wystawać za wysoko ponad podeszwę buta, co innego ukwiecona łąka :)

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2013, 23:26:02 »

kwiecień 2013 mimo długiej pokrywy śniegu odleżyn nie wigać

sev

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 10, 2013, 17:20:31 »

Aruno całkiem sie dobrze trzyma ten Twój trawnik, u mnie to pewnie będzie jedna wileka szarość.

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 02, 2013, 02:25:38 »

Odbyła się jedna aeracja i pierwszy fryzjer bez nawozu, dzisiaj muszę sypnąć azotem. Pierwszy sezon bez wapnowania!

Robert

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 02, 2013, 04:02:13 »

No muszę Tobie przyznać rację- brzydki ten trawnik :chichot:

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 03, 2013, 01:49:15 »

Tak Roberto ;)
a poważnie kolor pokazuje głód azotowy. Dzisiaj pierwszy raz sypnąłem nawozem "antymech"
"Syta" trawa jest ciemnozielona, chociaż taka soczysta wydaje mi się efektowniejsza ;D
Sev,
nie pokazałeś szarości :P a ja już po konsultacji jak to zrobić z Indo. Greg kiedyś próbował i wyjął  bez bryły ziemi gołe korzenie i pewnie taki będzie dla Ciebie. Owinę je mokrą watą, co o tym myślisz?  ::-?

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 10, 2013, 02:59:25 »

Proszę o wyrozumiałość, widzę że trawnik nie jest dla Was bardzo ważny. Będę upierdliwy do końca bo to wizytówka każdego ogródka :P

1 aeracja, 1 nawożenie antymchem, 2 koszenia: pierwsze jedynka drugie dwójka

planuję drugą aerację i zastanawiam się nad wertykulacją, nigdy tego nie robiłem ??? to jak orka, mam obawy ::-? może ktoś już tego dokonał i ma jakieś doświadczenia? Proszę o wiedzę :)

Robert

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 10, 2013, 03:33:04 »

Arundo, wydaje mi się, że chcesz, aby piękne piękniejszym było :smiech:. W przypadku takiego trawnika trudno spodziewać się zmiany na lepsze. Nie ma tu lepszego porównania jak przypadki gwiazd srebrnego ekranu z karykaturalnie wydętymi ustami :rotft2:
Zleciłem kiedyś areację- to była masakra! Taki zabieg można robić dla trawnika zniszczonego, z kępami i łysymi plackami. Uważaj, bo przedobrzysz :a_120:
Twoja "wizytówka" jest godna ogródka.

Kurcze, jak tak mówisz, to muszę zadbać o swoją..... :h37:
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2013, 03:53:39 wysłana przez Robert »

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 12, 2013, 02:21:55 »

Roberto,
nigdy nie jest tak aby lepiej albo gorzej być nie mogło. Straciłem pistolecik ale tak bywa z palmami a trawnik jest zawsze. Dzisiaj po wodzie były idealne warunki do wałowania ;)

pięknie spada nadwaga, spacer to dla kobiet ciężarnych a basen dla grubasów :P przed posiłkiem :P

A tak poważnie, w miarę dostateczny trawnik to mam dopiero po ubiegłym roku po 4 aeracjach co miesiąc, pozdro a bez A i Ba
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2013, 03:01:55 wysłana przez arundo »

arundo

• G1
  • Ekspert
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 15, 2013, 01:06:41 »

A to dlaczego nie kocham mrówek