Jak napisałem przyczyn może być wiele, objawy mogą być podobne w zależności od choroby i jej stadium rozwoju, podobne objawy mogą być tez spowodowane pojawieniem się szkodników - np drutowców. Rdza to, to raczej nie jest, przy rydzu widoczne są wyraźne palmy i poszczególne źdźbła są w rożnym stopniu porażone, z reguły na większej powierzchni.
Czasem ale to chyba nie w Twoim przypadku w trawniku wsiej się wiechlina roczna (do niektórych mieszanek jest celowo dodawana) która ma piękny, świeży wiosenny kolor ale niestety w połowie lata zaczyna zamierać. ( u mnie tak się teraz dzieje więc jak ktoś jest ciekawy to mogę wstawić fotkę).
Czasem tez mi w ten sposób wypada kawałek darni ale z reguły grzyb rozwija się u mnie w sytuacji kiedy trawa jet przerośnięta. Ja nic z tym nie robię i czekam aż samo zarośnie ( bo mam taką bardziej "franciszkańską " filozofie uprawy ogrodu
Jeśli nie chcesz stosować fungicydów Zawsze możesz wyciąć kawałek darni wymienić ziemię i wysiać nową trawę albo wstawić kawałek murawy z rolki.
Co do czesania trawnika to wiem że są do tego specjalne szczotki i w Anglii się bawią w takie rzeczy, nie słyszałem natomiast aby ktokolwiek u nas to praktykował. Mój trawnik czasem przez 4 miesiące przykryty jest 40 cm warstwą zlodowaciałego śniegu i wygląda po tym jak sprasowany,(czasem cały wypleśnieje pod śniegiem) wiec nie sądzę aby strącanie rosy miało mu w jakimkolwiek stopniu pomóc.