SLIMI, nie to na pewno nie jest ta przyczyna.
Na poprzednich zdjęciach pokazałem jedno z najgorzej wyglądających miejsc. W sumie to podobne kropki są na większości liści. Na jednych mniej, a na innych więcej. Nie mniej niż te kropki niepokoi mnie ogólny wygląd liści. Powinny być niebieskozielone, a są zielonożółte. Stare liście też były zabarwione na taki właśnie kolor, ale sądziłem, że jak zacznie wypuszczać nowe to ich kolor będzie już właściwy. Tymczasem jest gorzej. Na młodych liściach żółtego koloru jest więcej niż na starych.
Dodam jeszcze kilka zdjęć, które zrobiłem nieco wcześniej. Różowym prostokątem zaznaczyłem liść wypuszczony w tym roku. Na nim plamek jest mało, ale jest barwy żółtozielonej.
Na tym zdjęciu podbiłem nieco kontrast by lepiej było widać żółte przebarwienia na liściu. Widać, że kolor żółty i zielony się przeplatają. To jeden ze starszych liści.
Tu plamek nie nie jest wiele, ale uwagę zwracają żółte przebarwienia liści w postaci smug.
Tymczasem zdrowe liście powinny mieć barwę i wygląd jak poniżej:
Wczoraj sev zasugerował mi, że może to być głownia palmowa. Na forum
kwiaty-uprawa.pl znalazłem takie zdjęcie jak wygląda ta choroba. To chyba jednak nie jest to, bo tutaj wyraźnie widoczne są grudki, a takich u mnie nie ma.
Bardziej przypomina mi to jakąś plamistość liści. Tutaj na zdjęciu brunatna plamistość liści (źródło:
ogroddebniki.pl
Wszystkie te choroby są niestety do siebie dość podobne.
Amor, za co bardzo mu dziękuję, podesłał mi na priv taki opis różnych chorób:
Alternarioza
Objawy: owalne lub okrągłe plamy o śr. 1cm, ciemnobrązowe, otoczone obwódką,
Przyczyna: Alternarioza poraża ogólnie osłabione rośliny przebywające w niewłaściwych warunkach,
Atakowane rośliny: dizygoteka, fatsjobluszcz, kalatea, paprocie, pelargonia, poinsencja, szeflera, starzec,
Zwalczanie: usuwać chore liście, opryskiwać preparatami: Bravo 500 SC, Penncozeb 80 WP,
Antraknoza
Objawy: brązowe plamy pojawiające się na najmłodszych liściach, atakujące powoli pozostałe pędy, na powierzchni nekrozy mogą być widoczne czarne punkty zarodnikowania grzyba,
Przyczyna: Antraknoza
Atakowane rośliny: anturium, araukaria, bluszcz, cissus, difenbachia, fikus, kroton, storczyki,
Zwalczanie: rośliny opryskiwać preparatami: Sarfun 500 SC, Bioczos BR,
Fuzarioza naczyniowa
Objawy: zahamowany wzrost roślin, więdnące, żółknące i brązowiejące liście ,
Przyczyna: Fuzariozę naczyniową powoduje zbyt obfite podlewanie, zastoiny wody,
Atakowane rośliny: asparagus, cyklamen, nolina, bromelie, chryzantema,
Zwalczanie: chore rośliny usuwać, pozostałe podlewać preparatami: Rovral Flo 255 S.C., Sarfun 500 SC,
Fytoftoroza
Objawy: brak wzrostu roślin, u podstawy pędu widoczne brązowe obumarłe tkanki, rośliny tracą naturalną barwę i połysk,
Przyczyna: Fytoftoroza spowodowana jest zbyt wilgotnym i chłodnym podłożem oraz zastoinami wody,
Atakowane rośliny: azalia, chryzantema, cyklamen, difenbachia, dracena, gerbera, peperomia, fiołek afrykański, skrzydłokwiat,
Zwalczanie: stosować do podlewania wodę o temp. pokojowej, usuwać chore rośliny, pozostałe podlać preparatami: Bravo 500 SC, Previcur 607 SL, Bioczos BR, ograniczyć podlewanie,
Miękka zgnilizna bakteryjna
Objawy: czarne, wodniste powiększające się plamy na liściach, zamieranie pędów, widoczna zgnilizna na bulwach,
Przyczyna: miękka zgnilizna bakteryjna spowodowana jest zbyt obfitym podlewaniem i zastoinami wody w doniczce,
Atakowane rośliny: cyklamen, difenbachia, dracena, juka, kalanchoe, kaktusy, maranta, storczyki, poinsencja, fatsjobluszcz, kaladium,
Zwalczanie: usuwać chore rośliny, podatne gatunki obok stojące opryskiwać wraz z podłożem preparatami: Biochikol 020 PC, Biosept 33 SL, Miedzian 50WP,
Pierścieniowa plamistość difenbachii
Objawy: okrągłe, brązowe plamy na liściach, na obumarłych tkankach tworzą się czarne skupiska grzyba przybierające formę pierścienia,
Przyczyna: pierścieniowa plamistość poraża ogólnie osłabione rośliny przebywające w niewłaściwych warunkach,
Atakowane rośliny: bluszcz, difenbachia, dracena, fikus, kolumna, maranta, peperomia, pilea, skrzydłokwiat, trzykrotka, zanokcica, szeflera,
Zwalczanie: usuwać porażone liście, opryskiwać preparatami: Bravo 500 SC, Biochikol 020 PC,
Plamistość liści
Objawy: okrągłe, chlorotyczne a następnie brązowe plamy z ciemniejszą obwódką, niekiedy zlewają się ze sobą prowadząc do obumierania liści,
Przyczyna: plamistość liści poraża ogólnie osłabione rośliny przebywające w niewłaściwych warunkach,
Atakowane rośliny: aralia, azalia, bluszcz, fikusy, kalansja, kalanchoe, kalatea, paprocie, maranta, peperomia, palmy,
Zwalczanie: nie zraszać roślin, chore liście usuwać, stosować preparaty: Bravo 500 SC, Sarfun SC, Baymat AE,
Rizoktonioza
Objawy: zahamowanie wzrostu rośliny, czarne lub brązowe plamy na liściach, jasnobrązowa grzybnia na powierzchni chorych tkanek, matowe liście,
Przyczyna: Rizoktonioza spowodowana jest zastoinami wody, zbyt wilgotnym podłożem,
Atakowane rośliny: bluszcz, cissus, chryzantema, peperomia, aglaonema,
Zwalczanie: usuwać chore rośliny, w pozostałych zdezynfekować glebę formaliną lub Kaptanem, podlać preparatami: Rizolex 50 WP, Antifung 20 SL,
Sadzak
Objawy: na powierzchni liści pojawia się ciemny nalot grzybni, przypominający sadzę, stosunkowo łatwy do usunięcia (czy Twoje czarnawe plamki dają się usuwać nie wiem?) , uwaga - grzyby rozwijają się najczęściej na wydzielinach szkodników z grupy czerwców,
Przyczyna: sadzak,
Atakowane rośliny: cytryna, fuksja, gerbera, kawa, ketmia,
Zwalczanie: liście zetrzeć wilgotna szmatka, opryskiwać preparatem: Bravo 500 SC, Serbavit 530 SC
Jeśli chodzi o moją butię to jej wzrost nie jest raczej zahamowany, bo ona rośnie. Plamki są niewielkie. Na razie kupiłem Previcur Energy 840 SL (działa systemicznie) oraz Topsin. Dzisiaj wieczorem pierwszy oprysk.