Kingal7 Te kwiaty na Wieseneri hillier form jak bardzo różnią się od podstawowej wieseneri? Mam taką ale jeszcze mi nie kwitła i też kupiłem tam gdzie ty. Niestety widzę jej wady z produkcji. Drzewo będzie rosło, ale moim zdaniem źle dobrali podkładkę do szczepienia bo jest na M. kobus a to nie ta sekcja. Podkładka jest zbyt inna, powinno być szczepione na czymś z tej samej sekcji czyli M. tripetala, M. obovata. M. macrophylla. Na kobusie rośnie, ale nie rozwija się tak jak powinna. Ma mniejsze liście mniejsze kwiaty i nie umie ich utrzymać zbyt długo. Również rozwój całej rośliny jest słabszy. Mam podobne szczepy wykonane, już mają ponad 15 lat, ale występuje u nich niezgodność która powoduje to co opisałem wyżej no i jeszcze jedno szczep może się wyłamać mając nawet 20 lat. Temat dosyć skomplikowany. Nadzieja taka że szczep jest na tyle nisko że się zakorzeni. U mnie w przypadku M.Tripetala na M. kobus tak właśnie się stało. Wracając do tematu chciał bym zobaczyć ten kwiat jak się otworzy. W internecie nie widziałem zdjęć tej Magnolii wieseneri Hillier form.