@ Artur, @ Marcin
Zaskrońce często u mnie widzę, ale towarzyskie nie są, trudno powiedzieć gdzie gniazdują, podejrzewam, ze mogą pod plaskimi kaminiami przy oczku, pod niektórymi kamieniami są wolne przestrzenie.
Kilka lat tamu jednoczesnie naliczyłem siedmiu w oczku. Główni podejrzani o eksterminację zielonych żab z oczka.
Ponieważ nie znalazłem już takciakawych zdjęć jak u góry to trochę innych ujęć. Oczka i rodentronów już nie przebiję.
Tu kotek Wasyl 'sprawdza' pawia sąsiada
Kot na studni, w tle widać gąszcz lasu
Gąszcz z innego ujęcia.
To jest akurat stare zdjecie, aktualnie lepiej to wyglada, tj mam na mysli lato.
Druga strona podwórka
I taras
Dodam, że sam wszystko robiłem tj. meble, taras,schody, barierki /teraz brazowe/, tynk na domu i.t.d.
Na tarasie i barierce latem stoi kilka cytrusów, tu cytryny;
Część zdjęć z ubiegłego roku, część starsze. Tu gdzie gąszcz nieco przebudowuje ogród.
@arundo
Na zdjęciu jest jodła kalifornijska. Mam takie dwie przed domem, aktualnie około 9-10 metrów. Kupiłem je 18 lat temu, stały swobodnie w doniczkach na podłodze w maluchu. Bardzo dobrze i bezproblemowo rosną szczególnie, że u mnie czysty piasek. Raz jednej zaszkodził saletrzak, usychało dużo nowowypuszczonych igieł, ale jodła w sumie wyszła bez szanku. Jodły jak większość iglaków nie lubi czysto azotowych nawozów.
U Ciebie igły zwijają się teraz, czy wczesniej sie zwinęły? Szkodniki o tej porze raczej jeszcze nie działają.Musisz zidentyfikować przyczynę. Są też ponoć odmiany jodły kalifornijskiej z powyginanymi igłami.