Dawno nie było aktualizacji 3 trachów.Oto fotki z 20.10.2012.
Zaczątki konstrukcji PCV
No więc wagnerianusowi najlepiej ukorzenionemu przybyło w sezonie wegetacyjnym 5 liści, tesanowi 4 liście ,a nainital 2,5 liścia-ten miał najmniejszy korzeń .Najbardziej wyciągnęło do góry tesana.
Kępa zaczęła już fajnie wyglądać, o ile przeżyją nadchodzącą zimę w przyszłym roku powinny juz dobrze ukorzenione ładnie rosnąć.
Cała konstrukcja ma od poziomu gruntu coś pomiędzy 160-170cm wysokości.
Na górze umieściłem daszek z poliwęglanu, zakończony krawędziami metalowymi które nachodzą na rurki PCV stabilizując dobrze całą konstrukcję.W płycie zrobione są 4 otwory aby mozna było mocnym sznurkiem zamocować daszek do rurek.
Tak stało to około 1,5 miesiąca.Palmy były chronione od opadów.
5.12.2012 przed falą chłodów zdecydowałem się opatulić palmy workami jutowymi na dole i włókniną na górze, wokół pnia leży warstwa igliwia.Tak myślę że palmy obecnie są przygotowane na moje grudniowe temperatury.
Na dzień dzisiejszy w nocy najniższe temp. oscylowały w granicach -6C, jedną noc na krótko temp.spadła do -8,4C.
Za dnia było w granicach od 0C do -3C.
Te palmy nie będą dogrzewane prądem a baniakami z wodą .Na ekstremalne mrozy mam przygotowany big bag ale póki co go nie zakładam i oby tak było do wiosny.Big bag ma jeden bok otwierany na rzep czyli mozna szybko otworzyć osłone i wsunąć kilka 5l butelek z ciepłą wodą.
No a teraz to co lubie najbardziej
moja washingtonia filibusta i z boku tesan.Te palmy zostały jedynie opatulone workami jutowymi-trach jednym, wash dwoma.Liście są jedynie związane.Tak było do dnia 4.12.2012 gdyż cały listopad nie było przymrozków:
No ale aura miała się zasadniczo zmienić więc należało przygotować grzanie:
Siatkę z wężem opatuliłem agrowłókniną i na to dodatkowo nałozyłem z góry kaptur z agro(na zdjęciu tego nie ma)
Termostat ustawiony jest obecnie na 5C przy histerezie 3C, tak więc nie powinna mieć minusowych temperatur.
Na to nałożony został big bag który ma 320cm wysokości, złozony jest obecnie na pół i spięty mocnymi niklowanymi agrafkami tak aby za jakiś czas można go było złozyć w innej wysokości.
Tu widać nieco no i śnieg o tóry prosił BM
:
I na koniec trachy które mimo daszku również zostały przysypane sniegiem: