Nadeszła wiekopomna chwila.
Po 3 latach w końcu wsadziłem do gruntu 5 palm.
Oto 2 które poszły od frontu:
Ta nieco większa to
trachycarpus tesan zakupiony od BM prawie rok temu.
Wsadziłem ją po otrzymaniu do głębszej doniczki i podlewałem palmboosterem aby korzeń za rok był jak największy. Palma ma obecnie coś około 8-9 lat ,pień wysoki około 20cm i 7 liści.
Ta mała to teraz zakupiona
chamaerops humilis ceriferaMa pewno 3-4 lata i pień 7-8cm, 3 pełne liście.
Miejsce jest nieopodal południowej ściany budynku, osłonięte tez od zachodu i od wschodu także wiatr tam nie hula.
Jest też b.dobrze nasłonecznione, obecnie tzn.30.03. słońce jest tam około 6h.
Palmy zostały wsadzone około 5cm głebiej niż poziom gruntu a to ze względu na ochrone korzeni przed mrozem.
Zrobiłem tak mimo iz bedę przykrywał ziemię wokół gałazkami w sezonie zimowym i nakrywał big bagiem w największe mrozy.
Tak zapobiegliwie gdyby ostrzejszy mróz chwycił jak nie będą okryte tzn.w listopadzie czy w marcu.
Palmy te są również przygotowane na Armagedon gdyż siedzą w styropianowych donicach oplecionych od wewnątrz kablem grzejnym o mocy 100W:
Oto pełny efekt końcowy:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz "
trachowy zagajnik". Postanowiłem zrobic myslę że ciekawą kompozycję składającą się z trzech trachycarpusów oddalonych od siebie o ponad 70cm.
Największy to
trachycarpus naini tal z 40cm pniem, myślę ża ma około 11-12 lat. Liście były po otrzymaniu na tyle sfatygowane że postawiłem się ich pozbyc i ostawiłem jedynie 3 z nadzieją ,że szybko nadgoni. Naini tale podobno rosną b.szybko no i ten jest największy z tego względu dałem go z tyłu.
Drugi to
trachycarpus tesan zwany przeze mnie grubaskiem ze względu na wyjątkowo gruby pień jak na takiego małego tracha też od BM, równiez po palmboosterze, 7 lisci i około 20 cm pnia, myślę że 8-9 lat.
Oto zdjecia pokazujące korzenie tych obu palm przed wsadzeniem:
Trzecia palma to
trachycarpus wagnerianus zakupiony rok temu.Palma ma obecnie 20-25cm pień,7 liści i myslę że 9-10 lat,równiez po palmboosterze.
Jest cudna, muszę stwierdzić że podoba mi się najbardziej.Dałem ją z przodu gdyż powinna rosnąć najwolniej.
Około 2 metrów od palm jest południowa ściana także miejsce jest również osłonięte.
Palmy posadziłem tak blisko siebie abym mógł je okryć w razie czego jednym big bagiem.
Są równiez wsadzone wszystkie ponad 5cm poniżej poziomu gruntu. Wcześniej myślałem aby pasadzic je bliżej lampy ogrodowej ,w której w najmroźniejsze dni mógłbym zastosować 100W żarówkę dającą ciepło ale dałem je nieco dalej gdzie będą miały więcej słońca 6-8h. Do lampy podłączę lampki choinkowe co powinno byc skuteczniejsze jeśli chodzi o ochronę liści.
Oto efekt: