Otwarłem Tropiart, cyt:CHAMAEROPS HUMILIS VULCANO
CHAMAEROPS HUMILIS VULCANO : palma pochodzi z niezamieszkałej Wyspy Vulcano , na północ od Sycylii . Wytrzymuje mrozy do - 6 stopni Celsjusza. Ma piękne , sztywne , mocne ciemnozielone liście . Może stać wewnątrz lub na zewnątrz do póżnej jesieni .Jest palmą bardziej krzakowatą , tzn . nie rośnie w jeden pien , tylko ma kilka . Jest to roślina wolno rosnąca . Pięknie wygląda na tarasach, przy wejściach".
Z pełnym szacunkiem dla autora, byłem na tym wulkanie z archipelagu Eolii i zabrałem ze sobą auto na prom. Nie ma tam kilometra, który bym przejechał po gorszej drodze niż "polskie autostrady". Mam też zdjęcia, które dokumentują bytowanie ludzi
, to kurort wulkaniczny dla cierpiących z różnymi problemami. Dzisiaj tylko tyle
A tak naprawdę to cudo "tropikalne" Europy dla szukających spokoju, np po wejściu na Etnę
modyfikuję, jak zanudzę to przepraszam, sam lubię bardzo to miejsce
Miałem jednak pecha, nie spotkałem dziko rosnących karłatek, a może nie zauważyłem, pasją były wulkany a palmy i inne egzoty wszędzie, normalnie jak na na wakacjach na pd
widok z Vulcano na Eolie i osadnictwo ludzkie
port Vulcano
Z drugiej strony Vulcano, widok na Stromboli, ten dymek, gdzieś na horyzoncie a bliżej Panarea
dobranoc Vulcano
to pocztówka, od pewnego czasu nie korzystam z samolotów
niestety ten tropik raj mam na VHS
---
Poprawiłem link do zdjęcia - teraz wskazuje na większy rozmiar.
greg