Dzisiaj przedstawie Wam moją osłone zimową washingtonii. Palma jest znacznie delikatniejsza jak szorstkowce dlatego zbudowałem dla niej styrobudę. Nie ukrywam że wzorowałem sie na Debiutancie roku 2013
Założenie moje było takie że ma to być szybki montaż. Nie do końca jestem z tego zadowolony gdyż zrobiłem osłonę z całych płyt osb 10 mm grubości. Elementy są duże i wyciąganie w pojedynke z garażu jest niemożliwe. Muszę korzystać z pomocy. Montaż elementów też nie jest taki błyskawiczny jak mi sie wydawało. Ale w godzinę da się to zrobić więc nie jest tak tragicznie.
Kilka fotek z montażu
Budka po złożeniu spięta gumami żeby sie nie rozpadła
Szyba zespolona wspiera się na tych przybitych listwach do płyty osb. Żeby nie wpadła do środka przykleiłem styropian tak żeby wystawał.Do styropianu jest przyklejona gumowa uszczelka tak że szyba szczelnie zamykała otwór w budzie.
A tak wygląda róg budy z góry. Styropian grubości 10 cm
Zdjęcie palmy w budzie z drabiny
Ostatnie chwile przed założeniem szyby
A teraz moje tajemnicze wnętrze. Zamontowałem niezbędne wyposażenie (tak mi sie przynajmniej wydaje ) do tego żeby na wiosnę zastać podobny widok jak teraz. Na ziemi leży kabel grzejny. Zastosowałem kabel 120 watów Po prawej stronie na wysokości około 1 m jest czujnik temperatury żebym z domu monitorował czy nie ma jakieś awarii. Nad palmą jest wentylator. Włącza się w momencie kiedy kabel zaczyna grzać. Na pniu palmy jest prosty w obsłudze regulator RT-2. Po lewej stronie na folii na zewnątrz budy leży kabelek to jest kontrolka ledowa żebym z okna widział czy jest załączone ogrzewanie. Teraz czekam na wiosnę czy te moje zabezpieczenie będzie skuteczne.
A tu już buda zamknięta czeka na przyjazd zdobień
Na zdjeciu tego nie widać ale zrobiłem niewielkie usprawnienie. Wsadziłem do budy bambusowe patyczki w poziomie tak że teraz liście opierają się na tych patykach i nie dotykają zroszonej szyby.
Na koniec kosztorys budki
szyba zespolona 120cm*60cm 100 zł kupiona okazyjnie
styropian 10 cm 150 zł kupiony okazyjnie
regulator temperatury RT-2 50 zł
klej do styropianu 2 tuby 62 zł
płyta osb + transport 290 zł
kabel grzejny 120 wat 53 zł
zapięcia skrzyniowe 132 zł
termometr 51 zł
drewnochron 25 zł
uszczelniacz akrylowy 7 zł
wkręty,haczyki 10 zł
wentylator 21,5 zł
uszczelka pod szybę i rozgałęźnik prądu 15 zł
Daje to kwotę 966,5 zł .
Zaoszczędziłem na przedłużaczu bo miałem na wyposażeniu piwnicy.