No mam nadzieje że wszystko załapie, jak nie to proszę o poprawienie, by zdjęcia były widoczne. Nie mogłem znaleźć informację jak wstawić fotki.
Mieszkam we Władysławowie, na północy polski, z jednej strony mam morze, z drugiej zatokę pucką. Klimat morski, tzn. Cieplejsze zimy i zimniejsze lata. Graniczne temperatury w ostatnich 5 latach to +37°C w 2010 roku i -22°C w 2012. Zimy nie obfitują w śnieg, zwykle maksymalnie leży 20 centymetrowa warstwa. Palmami interesuje się od 2005 roku, w swojej kolekcji posiadam 18 palm, w tym 15 mrozoznośnych. Do gruntu pierwsza palma -Trachycarpus fortunei trafiła w 2009 roku, w pierwszym roku lekko nagnił jej stożek wzrostu. Zima 2010/2011 była jej ostatnia zimą, gdyż jesienią stała się ofiarą kóz które hodują moje rodzice. Straciła wszystkie liście które zwykle były główna ochroną palmy. Głównym wrogiem palm zimą jest wilgoć. Od tego roku w ogrodzie rośnie jeszcze jedna palma tego gatunku i trzyma się nieźle. W 2010 roku posadziłem do gruntu jeszcze jednego szorstkowca, który poprzedniej zimy utracił zaledwie 2 z 8 liści. Co rocznie moje palmy wypuszczają średnio 7-10 liści. Są małe, ale wyznaję zasadę iż chowane za młodu, szybciej przyzwyczają się do naszych warunków, podobnie interpretować można zdanie „starych drzew się nie przesadza” , ale mimo wszystko chciałbym niebawem spróbować z większymi roślinami. W swojej kolekcji mam łącznie koło 50 roślin, a w nich kaktusy, jukki oraz bambus.
Niektórych może denerwować mój optymizm i brak pokory, ale zapewniam was że jest to wynik zdobytej wiedzy na studiach poparty doświadczeniami zagranicznych i innych polskich hodowców. Palmy traktuje bardziej jako hobby, nie czerpie z tego zarobków i nie zabezpieczam jak wy swoich roślin dogrzewaczami. Wolę proste, ale skuteczne metody. Wydaję na palmę pieniądze i wkopuję ją w zdrenowanym podłożu. Jesienią zakładam szybkę by woda ściekała a zimą obsypuje ją śniegiem.
Mam nadzieje że zaakceptujecie moje podejście w tym temacie.
yukka filamentosa:
Pierwszy Szorstkowiec
Trachycarpus Martianus
Trachycarpus Wagnerianus
Ochrona Jesienna
Ochrona Zimowa
Washingtonia