Post przywrócony
autor: Marcin Ddata wysłania: styczeń 14, 2012, 06:52:34treść:Każdy patrzy sobie gdzie chce, ale faktycznie TP mocno zniechęciła mnie do odwiedzania tej strony. Głównym czynnikiem nie była słaba jakość prognoz (które są faktycznie słabe) lecz mocno zaśmiecony serwis różnymi reklamami i wyskakującymi okienkami przez co poruszanie się po stronie jest naprawdę mało komfortowe.
Andres
Też miałem takie problemy z pogodynką i generalnie ze stronami imgw. O jakiegoś czasu ustało. Nie wiem w czym był problem. Może chodzi o przeglądarkę?
Jeżeli chodzi o mnie to wole zajrzeć na meteogrup
http://www.mojapogoda.com/pl/home/pogoda/pogoda.htmlNie wiem czy zauważaliście,ale jest to jeden z niewielu serwisów, który podaje dane co godzinę o bieżącej temperaturze dla głównych stacji w Polsce. Tego nawet imgw nie oferuje. Ostatnio podawali co 3 godziny (imgw). Dane są umieszczone na głównej mapce serwisu na stronie głównej, co prawda bez wartości dziesiętnych, ale co godzinę są nowe.
Uploaded with
ImageShack.usTo co widać na twojejpogodzie to jest prognoza a to, że pokazuję temperaturę na teraz w Twoim mieście to jest jakaś zwykła interpolacja prognozy i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistymi warunkami.Chyba przez to ludzie myślą , że w każdym mieście jest stacja meteo.
Zaglądam dosyć często na forecę ponieważ są tutaj dane, które mnie interesują. Mianowicie dane z Reska,Piły,Kołobrzegu, Szczecinka (automatyczna )i innych stacji prezentowane co godzinę. Dla mnie dane na teraz są bardziej cenne jak prognoza.
http://www.foreca.pl/Poland/Drawsko%20PomorskieObecnie w Resku 3C, u mnie 2C , a w Szczecinku 1C.
Pogodynka zbyt wielu informacji nie dostarcza, także Andres za wiele nie tracisz. Ostatnio nawet nie aktualizują danych "aktualnych"(tych co 3 godziny) pozostaje mieć nadzieje, że pracują nad czymś nowym i owe prace są powodem braku aktualizacji.
Tak na marginesie to ja już się wyleczyłem z przeglądania prognoz długoterminowych. Naprawdę nie jestem ciekawy prognozy 16 dniowej. Na meteogrup nawet nie przełączam na drugą stronę gdzie jest pokazany następny tydzień. Podobnie traktuje modele długoterminowe. Najlepiej mi się patrzy na Hirlam, który jest chyba najlepszym modelem. Niestety aktualizacje zatrzymane do poniedziałku/wtorku z powodu awarii. Parę dni temu pięknie przewidział -7C dla Białegostoku.
11.01.2012
1 Kasprowy Wierch (Poland) -9.4 °C
2 Bialystok (Poland) -7.4 °C
3 Sniezka (Poland) -7.0 °C
4 Suwalki (Poland) -6.4 °C
Nawet UM dawał nie mniej jak -4C.
Wracając do pogody to wreszcie zakończył się etap zgnilizny. Przedwczoraj około 18oo przeszedł front chłodny, który rozpoczął inwazje chłodu na moim obszarze. Powietrze jest zimne, stosunkowo suche (wczoraj o 23oo 66%) i co najważniejsze czyste. Wczoraj przechodziły liczne komórki konwekcyjne dające przelotne opady śniegu, który następnie szybko się topił w blasku słońca. Ciężko było jechać samochodem, gdyż nisko świecące słońce mocno odbijało się od mokrej jezdni. Pogoda przyniosła orzeźwienie. Mnie najbardziej cieszy wzrost mocy promieniowania słonecznego oraz spadek wilgotności względnej i temperatury powietrza a co za tym idzie spadek prężności pary wodnej w powietrzu, który natomiast powoduje spadek wilgotności względnej w domu. Warunki biometeorologiczne uległy znaczącej poprawie. Co ważne uspokoiły się skoki ciśnienia i na parę dni mamy spokój. Ciśnienie systematycznie i niezbyt gwałtownie będzie rosnąc aż do poniedziałku co mnie bardzo cieszy
.
Rekord mrozu nadal nie pobity. Jakby -5C miało okazać się minimum tego sezonu zimowego to byłbym pod wrażeniem. Znając życie będzie -6 w kwietniu, albo -15 w marcu
. Naprawdę nie wierzę, że dowiozę do końca zimy minimum na poziomie ok -5C.Było by to coś nadzwyczajnego.
Edycja 9:45
Wszystko wskazuje na to, że rekord chłodu może zostać pobity. Co prawda prognozy widzą ok -4C To jednak wszystko może się zdarzyć.
Ciekawy jestem jak sprawdzi się prognoza dla Biednego Misia.
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us