Po zimowej stracie siewek 2xEnsete glaucum, 2xEnsete Ventricosum, 2x Musa sikkimensis, 1xMusa sikkimensis 'Red tiger'. Postanowiłem zabrać się do roboty i ponownie wysiać nasiona z zeszłego roku które przetrzymałem w spoczynku przez zimę. Na zdjęciu jak widać są w wielo-doniczkach z prasowanego torfu, podłożem jest substrat torfowy, nasiona zaprawiłem fungicydami, akwarium doświetlają dwie małe lampki wydzielające masę ciepła, dla utrzymania dużej wilgotności do ścianek „przykleiłem” na wilgoć folię spożywczą pięknie się trzyma tą metodą i umożliwia szybkie otwieranie w celu przewietrzenia i ewentualnego podlania. Termometr z pomiędzy szyby a doniczek wskazuje 29-31 stopni. Odczyt zależy od pory dnia bo z rana dochodzi jeszcze słoneczko przez okno
po lewej stronie w dwóch plastikowych pojemniczkach wysiane jest koło 30 nasionek papryczki Naga jolokia ‘Tezpur ‘. Są w plastikach bo jak tylko wzejdą pierwsze robią desant z akwarium a na ich miejsce wchodzą kolejne torfowe wielo-doniczki z bananowcami z zeszłego roku. Niestety nasiona opisałem sobie w pojemniczkach numerkami a numerki na kartce przydzieliłem do nazw bananowców. Znając życie kartka musiała przepaść i teraz jeśli coś wykiełkuje to dopóki nie podrośnie będzie bezimienną siewką ;P