Nasiona ensete (różnych gatunków) są duże, okrągłe i "soczyste" (0,5 cm) w odróżnieniu np. od musa sikkimensis (małe, twarde kamyki).
Wystarczy pomoczyć je w wodzie przez 1-2 dni, potem umieścić w mnożarce (np. akwarium), temp. ok. 25 stopni.
Można je kiełkować np. na wacie lub papierowych ręcznikach, a dopiero potem dać do ziemi.
Zaletą tego rozwiązania jest uniknięcie zagniwania i pleśnienia nasion w niewysterylizowanej ziemi.
Pamiętać należy o utrzymywaniu wilgoci wokół nasion (zraszanie, przykrycie 1 warstwą papieru WC lub ręcznika papierowego i zroszenie, itp.)
Po skiełkowaniu roślinka rośnie dosyć szybko i trzeba zmieniać pojemniki, ewentualnie od razu dać do większego
(to pierwsze rozwiązanie lepsze, poza tym sadzą w denku od butelki 2l widzimy korzenie - potem można dać do butelki 5 l z uciętym czubkiem)