Jak sądzę lampki LED będą z czasem wypierać zwykłe lampki żarówkowe. Zrobiłem sobie mały zapas. Kupiłem w Realu pięć kompletów lampek tradycyjnych (7.99 zł/komplet).
Każdy z kompletów ma 50 lampek i pobiera 31.25 W co przekłada się na moc grzewczą 29.10 W. Są to takie same lampki jak zastosowałem w kordylinie.
Robiąc zapasy warto zwrócić uwagę na to by komplety były identyczne. Można wtedy kupić jeden komplet więcej z przeznaczeniem na „części zamienne”. Inne parametry mają komplety 20, 50, 100 lampek.
Mało tego. Zauważyłem, że czasami pozornie takie same komplety się różnią. Trzeba porównać moc lub amperaż żaróweczek. Ten sam producent, to samo opakowanie, tyle samo lampek w komplecie, a moc nieznacznie inna. Na przykład komplety 50 lampkowe, które kupiłem miały żaróweczki w dwóch wersjach: 5 W, 0.125 A oraz 5 W i 0.6 W. Czyli wiedząc, że
P = U * I łatwo można policzyć, że lampki w pierwszym z kompletów mają 0.625 W. W przypadku wymiany na żaróweczkę 0.6 W będzie ona świeciła nieco jaśniej, a jej żywotność będzie krótsza.