Gregkoszt całej tej budowyLepiej nie pytajcie bo wyszło DUUUUŻŻŻOO za dużo ;p a jeszcze nie wszystko kupione
ile kosztowały same łatyKupiłem 114 łat impregnowanych o wymiarach 2,5x5x300cm
Koszt: 544,35
sposób ogrzewania i przewidywane jego kosztDomek będzie ogrzewany kablami grzewczymi 3 szt o mocy 270W.
Do każdego kabla osobny termostat. W domku będę utrzymywał temperaturę ok 5 stopni.
Na razie nie muszę w ogóle grzać bo w nocy było 6,5 stopnia a w chwili obecnej jest 8
Miesięczny koszt ogrzewania domku nie powinien być wyższy niż 300zł.
sposób powiększenia konstrukcji gdy rośliny urosną,Konstrukcję można bez problemu powiększyć poprzez wymianę łat pionowych na dłuższe i dołożenie styropianu.
Konstrukcja ma wysokość 1,5m a w miejscu gdzie jest bananowiec 3m. Przewiduję że na 5 lat powinna wystarczyć.
jakie masz plany względem mamutowca widocznego na jednym ze zdjęćMamutowiec również jest zimowany w domku, ale nie jest wsadzony do gruntu a jedynie zadołowany w donicy. Docelowo ma zostać posadzony w gruncie w części zachodniej mojego ogrodu, ale nie wiem jeszcze w którym dokładnie miejscu
daktylowiec z czasem rozrośnie się na boki i będzie miał tam mało miejsca - co wtedy z nim zrobiszBędąc we Francji widziałem dużo phoenixow rosnących przy ścianach itp. Wyglądały całkiem dobrze
więc nie stanowi to dla mnie problemu. Zawsze mogę podwiązać liście aby rosły cały czas do góry i nie rozchylały się na boki
AraukarA dlaczego uważasz że liście padną w grudniu lub styczniu?? Ja osobiście nie przewiduję takiej opcji
W domku będzie cały czas utrzymywana dodatnia temperatura. Jak na pewno dobrze się orientujesz ciepło w pomieszczeniu zawsze ucieka do góry. W miejscu gdzie jest bananowiec domek jest najwyższy a więc tam ucieka ciepło z pozostałej części domku, tym samym jest najcieplej. Będę to dokładnie sprawdzał jak będą mrozy. Na chwilę obecną bananowiec ma sie świetnie
Co do termosowego zamknięcia domku, to domek nie jest zamknięty hermetycznie
Domek posiada wentylację taką samą jak ma Greg w swoim domku dla phoenixa.
Będzie włączana codziennie na 30min. Oprócz tego wentylacja działa cały czas grawitacyjnie, także powietrze jest wymieniane cały czas
Ponadto monitoruje cały czas wilgotność w domku poprzez termometr bezprzewodowy który pokazuje również wilgotność.
Elementy wentylacji przed zmontowaniem
Po zmontowaniu
A tak wygląda wentylacja zamontowana na domku od zewnątrz. Po lewej na dole wlot, po prawej na górze wylot.
Andres74Rozumiem że pisząc o tym mrozie w środku masz na myśli sytuację kiedy domek nie jest dogrzewany?
Jeśli chodzi o wilgoć w domku to jak na razie jest suchutko
W zeszłą sobotę postanowiłem dać jeszcze jedną warstwę foli pęcherzykowej na dachu. Także dach ma 2 warstwy foli i poliwęglan 3 komorowy 10mm