Mogę nawet przypomnieć szczególny moment, kiedy Postanowiłem, że rosną palmy. W 1957 roku wyjechałem moim domu, małej wsi niedaleko Gandawy w Belgii, dla osób podróżujących służbowo we Włoszech. Po przekroczeniu Francja, przyjechałem na drugiej stronie Mont Blanc we włoskim mieście Aosta. Kiedy jechałem moim samochodem od Aosta do Ivrea, moją uwagę nagle uwagę na coś, co wyglądało jak palma co najmniej 500 metrów. Kiedy podszedłem, I zobaczył charakterystyczne pnia palmy z duży wieniec z liści, sadzone bardzo blisko ściany z domu. Ta palma później zidentyfikowane jako jest fortunei Trachycarpus, ale 40 lat temu, nazwa ta była praktycznie nie znana. W tym czasie "Chamaerops excelsa" został wykorzystany, chociaż teraz wie tego gatunku nie istnieje. (Istnieje, Oczywiście, Chamaerops humilis, który jest całkowicie różnych). Od tego momentu, po obejrzeniu, że palma może wzrosnąć w takich niegościnnych regionie, postanowiłem, że będę rosną palmy. Zacząłem przedszkole w 1963 roku pod nazwą "Plantimpex" i szybko rosła i komercjalizacji Howea forsteriana, kryty drzewo doceniane dłoni na jego trwałość i łatwość uprawy. Pamiętam pierwsze dwa Trachycarpus fortunei posadziłam w moim ogrodzie w maju 1965 roku. Zostały przywiezione z Hiszpanii przez lokalne szkółkarz, i rosły bardzo dobrze przez 20 lat tylko być zniszczone w zimie 1985/86, który był najostrzejsza zima w ciągu ostatnich 35 lat. Że styczeń miał minimalną temperaturę -18 ° C, która trwała około dziesięciu dni, a następnie dwóch tygodni zaklęcie pogoda bardzo łagodna, a następnie ponownie Lutego przez kolejne dziesięć dni, w których minimalnej temperatury tak niskie, jak -19 ° C. Ja siałem więcej Trachycarpus fortunei między 1965 i 1980 r., a wiele z tych palm przeżyła , że zima, choć wszyscy cierpieli z powodu ciężkich mrozów. W lutym 1967 roku, obsadzone około dziesięciu T. fortunei, wszystkie 3 do 5 m wysokości i importowane bezpośrednio z Włoch. Wszyscy dobrze rosły do 1985 roku, kiedy byli w większości zginęli podczas że słynna zima. Wiosną 1975 roku najbardziej dłonie były w rozkwicie, a mój niespodziankę w lecie 1976 roku, kiedy odkryłem kilka małe palmy tylko kilka centymetrów wysoki wzrost w cieniu dużych. Przetrwali Zimą 1985 roku i już osiągnęły 3 1 / 2 do 4m z pni 2 1 / 2 do 3m wysokości. Nie mogłem zostać tylko z jednym rodzajów i gatunków, oczywiście, chociaż nadal uważam Trachycarpus fortunei jest najlepszym palma dla W Chamaerops, na przykład, było kilka artykułów entuzjastów palm o dłonie, które są już dorosłe w krajach, gdzie nie byłoby podejrzewać ich wzrostu, takich jak Austria, Azebaidjan, Bułgarii, Krym, Gruzja, Niemcy, Holandia i Skandynawii. Pod względem miast, wiele Trachycarpus fortunei, między innymi, niedawno został obsadzony w Paryżu, i przewiduję, że w Londynie wkrótce będzie stolicą palmy, jak je zobaczyć wszędzie. Mam nadzieję, że tych kilka linijek może zachęcić innych entuzjastów palm w całej Europie którzy jeszcze nie dla tego czy innego powodu, zaczął sadzenia palm w swoich ogrodach. Gdziekolwiek mieszkasz, jeśli można znaleźć południowym narożniku, który jest dobrze chronione w zimie, nawet w najzimniejszych regionów, ty też mogą rosnąć palmy.
|