Zasieje Ci nowe wątpliwości. Twoja średnia tmax dla maja wyniosła 21.2C. I jest to tyle samo co średnia w tym miesiącu dla Wrocławia. Czy Pleszew ma aż tak wysokie średnie tmax jak Wrocław? Nie masz wątpliwości przez to?
Maj 2010 Tmax Avg
Słubice 21.6
Przemyśl 21.5
Wrocław 21.2
Opole 21.1
Zamość 21.1
Tarnów 20.9
Leszno 20.9
Gorzów 20.9
Rzeszów 20.9
Poznań 20.9
Nowy Sącz 20.9
Dzierżoniów 20.7
Legnica 20.6
Kalisz 20.6
Kolejna sprawa to tmax. Czyżbyś był prawie najcieplejszy w Polsce w maju? Twoje tmax to 31C.
Słubice 31.2
Łebunia 31.2
Gorzów 31
Toruń 30.9
Szczecin 30.8
Łeba 30.5
Inowrocław 30.4
Darłówek 30.3
Ustka 30.3
Tarnów 30.2
Łęczyca 30.2
Poznań 30
Resko 30.0
Kalisz 29.9
Wieluń 29
Opole 28.5
Osobiście uważam, że twój klimat znacząco nie różni się od klimatu Kalisza.
Czekamy na zestawienie godzinowe.
Sprawdziłem na Google Earth. Z Pleszewa do stacji meteo IMGW Kalisz w linii prostej jest tylko ok 22 do 24 km. W zależności od lokalizacji punktu w Pleszewie. Ja mam do Reska 38 km w linii prostej i praktycznie nie widać różnicy. Tylko u mnie chyba jednak jest większe zróżnicowanie klimatyczne na stosunkowo małym obszarze. Resko to już prawie pas pobrzeży, Drawsko to zimniejsze Pojezierze a Piła to już znowu cieplejsze (latem) Wielkopolska.
Piotr
Na podstawie porównywania średnich godzinowych co chcesz stwierdzić? Bo ciężko będzie stwierdzić, czy na te zmiany ma wpływ lokalny klimat gdy nie ma pewności co do instrumentu. Jeśli tmax ma wyższe Patryk niż otoczenie to wskazywałoby to na jakaś dolinę w której tmin będą niższe niż otoczenie. Tylko z tego co czytałem forum Patryk również twierdzi ,że ma mniejsze mrozy jak Kalisz bo Kalisz leży na wschód. Leży dokładnie ok 22km na południowy wschód.
Problem z ws 2300 i innych pochodnych jest taki. W dzień zawyża o około 1-2C a w nocy może zaniżyć o ok 1-2C. To jeszcze bardziej nam podbije efekt doliny. Także uważam, że sprawa jest nie do wyjaśnienia. Przy czym osobiście twierdze, że różnice w klimacie pomiędzy Pleszewem a Kaliszem są minimalne. Bynajmniej w Maju 2011. A jak już to w Kaliszu jest cieplej bo jest położony bardziej na południe
o 7' hahah. To jest naprawdę sporo Langley' ów energii więcej na każdy metr kwadratowy
.