Akurat teraz podają mniejsze dla Pleszewa, ale często są wyższe.
Dla mnie istotne jest to, że podają różne
Może i 20 km to niewiele, ale jaka wg Was jest odległość, na której różnice zaczynają być zauważalne?
Sądzę, że stacja oddalona o 20 km, ale w drugą stronę (np. Jarocina, Dobrzycy) pokazałaby bardziej wiarygodne dane dla Pleszewa, niż Kalisz.
W tym zawiera się cały problem.
-------------
W książce Przyroda Powiatu Pleszewskiego jest opis tutejszego klimatu (jedna strona), np.
- usłonecznienie rzeczywiste przeciętnie 1525 rocznie
- średnia temperatura dla całego roku 7,8°C
- dni z przymrozkiem średnio 70, mroźnych 37, bardzo mroźnych (poniżej -10°C) jest 11.
- dni ciepłych (powyżej +15°C) jest od 134 do 184, gorących ok. 35 rocznie
- dni pochmurnych 118,
- średnia suma opadów 517 mm, dni z opadem o wartości 0,1 mm
> jest ok. 150
- pokrywa śnieżna pojawia się średnio 28.11, zanika 30.03 i średnio zalega przez 57 dni (minimalnie 7, maksymalnie 101)
- okres wegetacyjny ok. 220 dni
Na dole strony jest przypis, że dane meteo pochodzą ze stacji IMGW w Kaliszu w latach 1951-1980, o usłonecznieniu z lat 1966 - 1980
Podano także, że powiat pleszewski znajduje się w środkowowielkopolskimi częściowo południowowielkopolskim regionie klimatycznym (granice regionów nie są precyzyjnie ustalone) (wg podziału Wosia 1994)
Dane z książki Przyroda powiatu pleszewskiego, Tomasz Wilżak, Przemysław Żuralew. Pleszew 2008
---------------
Informacje z Internetu o klimacie sąsiedniego miasta Ostrów Wielkopolski:
Według A. Wosia obszar Powiatu Ostrowskiego znajduje się na pograniczu Regionu Środkowowielkopolskiego i Regionu Południowowielkopolskiego. Krainy te charakteryzują się dużym podobieństwem klimatycznym. Amplitudy temperatury są tutaj mniejsze niż przeciętne w Polsce, wiosny i lata są wczesne i ciepłe, zimy łagodne z nietrwałą pokrywą śnieżną, zalegającą około 40 do 60 dni. Charakterystyczna dla tej strefy jest także dość duża liczba dni ciepłych z pogodą pochmurną bez opadu, która wynosi około 60. Dni słonecznych rejestruje się tu średnio około 40, natomiast pochmurnych około 205
(ta sama strona podaje, że wg ostrowskiej (?) stacji meto średnia temperatura to 8,2°C)
------
Takie informacje są więc dostępne i teoretycznie powinny być wystarczające.
Rozumiem, że dla Was nie są to rzeczy istotne, ale na pewno chętniej interesujecie się klimatem we własnym regionie,
niż tym co dzieje się na drugim końcu Polski.
Po prostu chciałbym mieć dokładne dane z miejsca, w którym mieszkam.
Jest książka Klimat Niziny Wielkopolskiej (Alojzy Woś), ale nie mogę jej znaleźć.
Nie wiem, czy Wysoczyzna Kaliska doczeka się kiedyś rzetelnego, osobnego opracowania.
Mnie by zainteresowało.
Skoro publikuje się prace takie jak:
- Wpływ cyrkulacji atmosferycznej na temperaturę powietrza w Koniczynce k. Torunia w latach 1994 - 2009
- Ekstynkcja bezpośredniego promieniowania słonecznego w Zakopanem w latach 1960-2003
- Temperatura w Żaganiu w okresie 1781-1792
- Dobowa zmienność turbulencyjnego strumienia netto pary wodnej w Łodzi
to dlaczego nie można zainteresować się tym, czy ten wyraźnie zakreślony obszar ma inne warunki, niż otoczenie dookoła niego?