Ja bym prosił, żeby nie cytować twojej pogody na tym forum
.
Piotr chyba wszystko już wyjaśnił.
Dodam od siebie, że celowo nie wspominałem o warunkach topoklimatycznych bo to temat na osobny wątek. Sam mieszkam w dolinie lekko inwersyjnej to wiem coś na ten temat. Jednak należy pamiętać, że wiatr niweluje różnice topoklimatyczne a z tego co pamiętam to 1 listopada może mocno nie wiało ale, ciszy też nie było.
Oczywiście nie można wykluczyć wpływu lokalnego klimatu na wskazania, ale raczej bym szukał problemu w jakości pomiaru u Patryka. Znam doskonale (moja pierwsza stacja to ws 3600) te plastikowe czujniki i Patryk uwierz mi, one tak absorbują promieniowanie rozproszone, że nawet w cieniu potrafią zawyżyć. Zwłaszcza gdy niebo jest pokryte chmurami piętra wysokiego. Wtedy słońce nadal operuje dosyć mocno a do tego dostajemy jeszcze odbicie od chmur (duży udział promieniowania rozproszonego) i na bank Ci podbije wskazania. Wiem, że 1 listopada miałeś pewno czyste niebo, ale to jako osobny przykład.
Oczywiście nie zrozum mnie źle. Sprzęt jest dobry jak na jego cenę, ale nie możesz bezkrytycznie do niego podchodzić, że wyświetla Ci całą objawioną prawdę
. Zanim, uznasz ,że masz cudowny mezoklimat albo, że IMGW "zaniża"
to lepiej się może zastanowić nad jakością swojego czujnika.
Ważne w czujnikach elektronicznych jest to, że nie posiadają one stałej wartości błędu. W instrukcji do Davisa jest wykres, który pokazuję błąd czujnika w danej temperaturze. Najmniejszy jest w zakresie od 15C do 40C/ +- 0.3C. Przy niższych wartościach (duże mrozy) błąd może być znacznie większy. Dlatego bez świadectwa wzorcowania nigdy nie będziesz wiedział ile jest naprawdę. I jeszcze raz piszę: Nie należy mylić rozdzielczości wskazań z dokładnością pomiaru.
Pamiętaj także o tym, że z czasem jakość czujnika będzie tylko gorsza. Zwłaszcza, gdy nie stosujesz klatki meteo. Powinieneś zbudować coś aby po prostu dać mu ochronę od opadów deszczu. Wiem, że ma osłonę, ale ona jest nic nie warta. Tak chroni przed deszczem jak i przed promieniowaniem. Czujnik wystawiony na działanie skrajnych warunków atmosferycznych bardzo szybko straci na jakości wskazań. Także raczej bym odradzał eksperymenty typu:
wstawianie do szklarni albo na silnie nasłonecznioną ścianę
.
Jeszcze z ciekawości zapytam w jakiej odległości od budynku masz czujnik?