wątek ma nazwę bananowce z mojej kolekcji a ja tu się skupiłem na tej części z przedrostkiem "Ensete" a przecież na tym się to nie kończy.
tak aktualnie wygląda Musa uranoscopus (syn. Musa coccinea) bananowiec ten dorasta do około 1,5m wysokości, kwitnie dość łatwo gdyż widziałem parę kwitnących egzemplarzy w szklarniach SGGW. kwiatostan jest malutki i czerwony, owoców nie widziałem ale zakładam że też są malutkie i raczej jaskrawego koloru. liście przypominają liście Musa basjoo lecz ogonki liściowe są chudsze i dłuższe w stosunku do liścia niż u basjoo
tak aktualnie wygląda najładniejsza z moich 4 sadzonek Musa accuminata wszystkie cztery pochodzą od zeszłorocznych egzemplarzy które zgniły na początku zimy i puściły odrosty. sadzonkę zakupiłem w czerwcu zeszłego roku i była mniejsza od tej. natomiast pod koniec roku rozrosła się do trzech roślin które widać na zdjęciu w 40L czarnych kastrach.
zdjęcie zeszłorocznych Musa accuminata
na koniec Musa basjoo którego kupiłem jako tzw. Freddi banani. cały czas oznaczam tą sadzonkę w ten sposób na forach jak i w swoich myślach żeby z czasem jak podrośnie on i prawdziwe Musa basjoo które mam od Andrzeja, móc je porównać i sam przed sobą stwierdzić czy różnią się fizycznie, a jak już dokonam oględzin zewnętrznych przyjdzie pora na posadzenie ich w tym samym miejscu i porównanie jak radzą sobie z zimą i czy ten Freddi cokolwiek lepiej przezimuje.