Uchylenie szyby mam nadzieję uchroni mnie przed pleśniami i grzybami na wiosnę, i tu powstaje pytanie dla was, warto instalować jeszcze wentylator czy nie, bo mi się wydaje, że nie bo za bardzo będzie obniżał temperaturę w domku??
Życzę Ci żebyś uchylał tak szybę aby pleśń i nie zniszczyła Ci plamy. W tym celu zastosuj higrometr żebyś wiedział kiedy uchylić. Mam nadzieje też, że przypniesz sobie do zegarka alarm, który poinformuje Cię o przekroczeniu temperatury krytycznej wewnątrz osłony i będąc w szkole przybiegniesz uchylić szybę. Pewno byś ją odchylił rano, ale jak ją uchylić jak jest -10C a po południu zrobiło się +15C w cieniu a w osłonie dobiło do ok.+40C (podam przedział lepiej bo się zapyta zaraz dlaczego do 40c, od. ok 35 do +45 ).
Ostatnie pytanie, jakie szanse będzie miała palma na przeżycie okryta moim sposobem ??
No właśnie. Zadałeś pytanie. To Ci odpowiadam na podstawie własnych doświadczeń, że szyba to jest słabe rozwiązanie. Nie wiem po co zakładasz wątek skoro teraz będziesz mnie przekonywać, że jest to dobre rozwiązanie, bo możesz szybę zdjąć przecież. Dobrze zdejmuj sobie. Załóż sobie nawet szyba ze szkła 20mm.
Odp. Słabe szanse przeżycia.Greg
Z jakim prawdopodobieństwem? I dlaczego akurat z takim?
Z dużym bo osłona jest mała i szczelna a przez szybę mocno się ogrzeje powietrze wewnątrz. Patryk pisał ,że nie ma cieni na podwórku nawet zimą wiec prawdopodobieństwo jest duże? Co mam w % określić ile %
. ?
wyżej temperatury jak 15C
Ile wyżej? I dlaczego akurat tyle?
Skoro w lutowy dzień może być rano -10C a dzień +10C,a u Ciebie w dużej osłonie masz podobno 15C z wentylacją to chyba logiczne ze taka osłona się zaparzy.
Trochę przesadzasz drogi kolego z tym rozbijaniem na czynniki pierwsze wypowiedzi. Pisząc 2-3 razy miałem na myśli, dużo cieplej jak potrzeba (np w zakresie od 30 do 45C).
Z prawdopodobieństwem
dużym, jak dowali Ci słońce to palmę stopisz.
Co mam Ci przedstawić wydruk temperatury w takiej konstrukcji? I wtedy jak zobaczysz na wykresie +40C to przyznasz mi racje? Czy może podać wam temperaturę liścia w takiej osłonie? Miałem taką budkę kiedyś, ale nie gromadziłem danych na data logerze bo w życiu bym nie przypuszczał, że ktoś podda pod wątpliwość takie oczywiste stwierdzenia.
Takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Nie podałem przecież temperatury, że będzie miał konkretnie 37,2C i jest to o 20,1C za dużo w takiej osłonie tylko orientacyjnie napisałem, że będzie tam za gorąco (2 do 3x cieplej). Czyli między 30 a 45C. Choć dla szorstka to 25C to już za dużo gdy ziemia jest zimna.
Czy może widok uśmierconej palmy Patryka na wiosnę Was przekona?
Rok temu padła mu palma w takiej samej konstrukcji. A jednym ulepszeniem jest tylko zastosowanie termostatu. A co jak słońce przygrzeje w marcu? I nie będzie mógł uchylić szyby? Bo np w szkole będzie? A -10 rano sprawi, że jej nie odsłoni za nim wyjdzie do szkoły?
Ja to wszystko przerabiałem co Patryk i chce się podzielić wnioskami. Mało co Wagnera nie zabiłem przez szybę i styropian. A w nagrodę otrzymuje atak Grega w postaci dlaczego 2 albo 3x cieplej i dlaczego 15C a nie 50C itp.
Greg rozumiem, że trzeba być konkretnym, ale wg mnie czasem przesadzasz. Bardzo przepraszam,że nie mogę podać dowodu w postaci przebiegu temperatury cytoplazmy w takich warunkach, ale doprawdy to było by coś podobnego jak podawanie dowodów na to, że woda zamarza w 0C. Teraz Greg mi napisze, że woda zamarza w 0C tylko w ciśnieniu 1013hpa i na nowo się zacznie.