Krótka relacja z wizyty w Prusicach. Zielone Centrum w Prusicach k. Wrocławia to nie jest na pewno najtańszy sklep ogrodniczy. Z tego co zauważyłem zawsze ma w ofercie Trachycarpus fortunei i kilka innych palm oraz drzewa oliwkowe. W zeszłym roku trachów były dziesiątki w różnych rozmiarach, w tym roku całkiem małych nie ma, jest kilka średnich oraz 3 duże. Od ziemi do szczytu liści ok. 3 m, sama kłodzina ok. 160-180 cm. Cena ok. 1900 zł. Moją uwagę zwróciła też duża pomarańcza, trochę poskręcane, ale duże liście, gruby pień (obwód wygląda na ok. 25 cm), trochę kulisty pokrój, wysokość ok. 2 m, cena ok. 700 zł. Zdjęcia mam w telefonie, udostępnię później. Drzewka oliwkowe zależnie od wielkości ok. 2-3 m wysokości w cenach ok. 300-400 zł. W tym roku brak fig, które były zawsze w poprzednich latach. Nie widziałem też Musa basjoo, choć były w poprzednim roku.
Trafiłem tam na cytrynę i kupiłem ją za rekordowo niską cenę - 119 zł. Cytryna jest całkiem pokaźnym drzewem, wysokość wynosi 220 cm (z doniczką 270 cm, teraz skróciłem górne pędy i ma 240 cm), obwód pnia przy ziemi wynosi 21 cm czyli naprawdę sporo. Nie wiem ile kosztowała wcześniej - stawiam na 700-1000 zł. Cena nieprzypadkowo jest taka niska, większość liści ma mniej lub bardziej żółtawy kolor i zapewne opadnie. Według mnie przyczyną mogło być wystawienie drzewka na zbyt silne światło, ale do końca nie mam pewności (brak oznak pasożytów). Mam nadzieję, że okaże się to dobrym zakupem.
Jeśli ktoś jest we Wrocławiu lub okolicach na pewno warto tam podjechać (a nawet zjeść, bo restauracja ma pyszne jedzenie).