Mimo zimnej pogody chciałem podgrzać trochę wątek świeżymi zdjęciami tak jak obiecywałem, Trachy 'praży' się jeszcze w ostatnich dniach słońca w ogródku.
Podsumowanie sezonu 2011 Trachycarpus wagnerianusŁącznie wypuścił
6 i prawie cały 7 liśćWysokość z donicą
1,95 cmWysokość bez donicy
1,50 cmWysokość pnia
70 cmSzerokość
ok. 2 mTen sezonPrzyrost pnia
14 cmPalma była przesadzona w większą donicę, podlewana nawozem organicznym 'gnojówka z pokrzyw' za rok nie będę stosował już tej metody dla palm, ponieważ niewiele ona daje, postaram się zainwestować w nawóz o dużej zawartości azotu ok. 30 %, fosforu 20 %, Potasu 20 % - jeżeli znacie markę który z nawozów ma takie właściwości proszę o pomoc, zaoszczędzi mi to poszukiwań
Ogólnie jestem zadowolony z przyrostu pnia lecz gorzej już z liścmi, liczyłem że przy nawożeniu co każde podlewanie bedzie z 10 - 14 a tu niecałe 7. ( wiem przesmradzam ale tak już mam )
Widocznie za rok będzie trzeba palmę przesadzić w większą donicę.
W garażu gdzie jest przechowywana palma, najniższa odnotowana temperatura w zimie to -6 C lecz w tym roku się to zmieni ze względu na oleandra, więc temperatura będzie ok. + 1C , + 5C
Palma nie zakwitła, liczę na to za rok, chociaż i tak nasion nie będzie.
Ale co będzie w 2012 to już jest wielki znak zapytania
? Wiem, że ta zima będzie nazbyt ciekawa, ze względu na zimowanie jednego Tracha, oraz pierwszy raz mam tak dużą ilość roślin, "większych rozmiarów"
Wszystkich pozdrawiam bardzo serdecznie, i życzę wam sukcesów w palmowym ogródku, oraz aby wszystkie palmy wam przeżyły.
Na sam koniec przewidziałem oficjalne zamknięcie sezonu 2011, z tej okazji wstawiam już ostatnie w tym roku zdjęcia TrachycarpusaStożek wzrostu i 7 liść nie rozwinięty, 8 w drodze. (7 wydaje się mały, ale widać już ogonek liściowy przy podstawie)
Marcin D - dla ciebie Trach w donicy (zdjęcie z tarasu)