Greg zrozumiałeś mnie dobrze, koszty ogrzewania nie grają roli, co do termostaty to musiałbym się zastanowić
może uda mi się namówić rodziców skoro można go kupić taniej.
Ostatnio natrafiłem na forum i pewną ciekawostkę: ile może urosnąć 60 cm w ciągu 10 lat ?
Most of palms in the subtropical climate grows 1 to 2 feets per year. No more than 3 feet per year
Queen Palms are the palms that grows more slowly: 1 foot per year; and King Palm, is one of that grows faster: 2 feet per year.
So, Phoenix Canarienses should grow maybe 2 feet per year in good climate, but zone 8A isn't a good climate for this palm. I think that you have mild winters during the next ten years (like happened in England between 2003-2008) I think that you palm grows until 15 feet in ten years plus 2 feets = 17 feets in 10 years (5 meters). But this winter are hard in England and probably during the next 10 years will happen more one or two too cold than now. So, I'll bet that your Phoenix canariensis will grow just 10 feet in ten years plus 2 feet = 12 feet (3,6 meters). It's just a probably, I can be wrong,
Większość palm w klimacie subtropikalnym rośnie od 30 cm do 60 cm rocznie. Nie więcej niż 3 metry rocznie Palma "Queen palm" które rosną wolniej:. 30 cm rocznie; i King Palm, jest jednym z tych która rośnie szybciej: 2 metry rocznie, więc Phoenix canariensis powinna wzrosnąć może 2 metry na rok, w dobrym klimacie, ale strefa 8A nie jest dobrym klimatem dla tej palmy. Myślę, że miałeś łagodną zimę w ciągu ostatnich dziesięciu lat (tak jak stało się w Anglii w latach 2003-2008) Myślę, że palma urośnie aż do 5 metrów w ciągu dziesięciu lat plus 60 cm = w ciągu 10 lat (5 metrów). Ale te zima była sroga w Anglii i prawdopodobnie w ciągu najbliższych 10 lat zdarzy się jedna lub dwie zimniejsze niż obecnie. Tak, założę się, że Phoenix canariensis wzrośnie zaledwie 10 metrów w ciągu dziesięciu lat plus 2 m = 12 stóp (3,6 m). To tylko prawdopodobnie, mogę się mylić,
Wniosek z tego taki, że Phoenix w gruncie nawet w nie sprzyjających warunkach wyciągnie te kilka metrów, chociaż wyniki wydają mi się trochę przesadzone, liczę na 3 - 4 metry
CO POWIECIE NA TEN TERMOSTAT ??
http://allegro.pl/regulator-temperatury-czujnik-modul-termostat-i1846274508.html