Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9

Autor Wątek: Figi - sezon 2011, 2012  (Przeczytany 133534 razy)

Wiechu

  • G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 156
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 14, 2011, 18:56:55 »

Araukar
Możesz coś bliżej na temat tych domków, które przerabiałeś? ;)
Owszem -20 stC może, -22stC ale raczej w nocy i krótko i tylko na zewnątrz. Z moich obserwacji w takim domku temp spada najniżej do około -12 stC. Nie wiem, ale to chyba nie powinno zaszkodzić Fidze. ;)
Moja strategia polega na zimowaniu na sucho; folia- osłona od wiatru i deszczu oraz podwójna warstwa włókniny w formie pokrowca, być może jeszcze luźno zarzucona na krzak płachta włókniny.
Co do liści nie mam suchych słoma była by dobra, ale nie z kombajnu? No i ten problem, że szukam czegoś łatwego do montażu i przechowywania na kilka sezonów. ;)
Zapisane

Araukar

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 873
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 14, 2011, 22:07:32 »

Jeżeli potrzyma kilka dni poniżej 15 tu stopni to i tam wewnątrz temperatura będzie niewiele odbiegała od tej na zewnątrz i bedzie po fidze przynajmniej do poziomu gruntu. Zasypując wnętrze jakimś suchym materiałem ( może być również słoma byle sucha ) o parę ładnych stopni podniesiesz temperaturę wokół gałązek figi.
Zapisane

greg

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3283
  • Będzin-Grodziec, woj. śląskie
    • Palmy w Polsce
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 14, 2011, 23:43:32 »

Artur, figę na razie zapakowałem, bo byłem ciekawy jak to będzie wyglądało i jak się mój trójnóg sprawdzi jako szkielet. Teraz odsłoniłem plandekę z jednej strony.

---

Araukar, ja nigdy nie wsypywałem żadnego wypełnienia do mojej figi i nigdy nie przemarzła do poziomu gruntu. Za to roślinę owiniętą agrowłókniną obsypywałem bardzo dokładnie śniegiem.
Zapisane
Moja strona: palmywpolsce.pl
Moje palmy: Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia: „Projekt Phoenix” (2010), „Warownia” (2011), BigBag (2012), nadmuch c.o. (2012), opony (2012), Piankobuda (2013), Wiórkobuda (2013), Seria StyroLux (2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach: forum.palmy.net.pl

Araukar

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 873
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 24, 2011, 17:00:16 »

Moją starą figę zabezpieczyłem w tym sezonie w następujący sposób.

tak wygląda przed fryzjerem


Uploaded with ImageShack.us

tak po fryzjerze


Uploaded with ImageShack.us
I na koniec opatuliłem dziewczynkę folią bombelkową


Uploaded with ImageShack.us

Docelowo podczas dużych mrozów całość będzie opatulona workami foliowymi , a w nich do pełna suchutkie liście magnolii i tulipanowca.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 17:10:02 wysłana przez Araukar »
Zapisane

greg

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3283
  • Będzin-Grodziec, woj. śląskie
    • Palmy w Polsce
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 20, 2011, 07:55:54 »

Parę dni temu zrobiłem zdjęcie zrobionego jakiś czas temu drewnianego szkieletu, na który narzucam plandekę by osłaniać figę. Między innymi zrobiony jest z dwóch drzewc do kos, które żona znalazła porządkując piwnicę.

Zapisane
Moja strona: palmywpolsce.pl
Moje palmy: Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia: „Projekt Phoenix” (2010), „Warownia” (2011), BigBag (2012), nadmuch c.o. (2012), opony (2012), Piankobuda (2013), Wiórkobuda (2013), Seria StyroLux (2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach: forum.palmy.net.pl

WASHI

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 804
  • 7a/7b
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 20, 2011, 16:08:04 »

Mam figę w donicy, zaraz jak zrzuciła liście-jakiś miesiąc temu wniosłem ją do pomieszczenia gdzie światła jest niewiele i temperatura oscyluje w granicach 10C-13C.Myślałem że będzie sobie odpoczywać a
widzę teraz że wypuszcza nowe liście.
Czy to jej generalnie nie szkodzi że okres uśpienia był tak krótki? Czy może wręcz dobrze się stało i figi (o ile w ogóle będą) zdołają dojrzeć jeśli roślina tak szybko budzi się do wegetacji?
Jesli ktoś zna odpowiedzi na te pytania proszę o podzielenie się swoją wiedzą.
Zapisane

Polish king bamboo

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 1690
  • Wrocław kiedyś strefa 7A teraz zdegradowany do 6B
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 20, 2011, 20:37:55 »

Greg a ja to robię podobnie tylko że pędy przyginam do gruntu a później przykrywam. W ten sposób nie mam żadnej konstrukcji do budowania.
Zapisane
Pozdrowienia z Wrocławia

sev

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 568
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 20, 2011, 20:39:24 »

Figa raczej będzie bardzo wybujała, a pędy które wyrosną będą wątłe.. chyba jest jeszcze trochę za wcześnie dla niej.
Mam 2 figi w doniczkach jedna ma prawi 3 m wysokości (jest prowadzona w formie piennej). Co roku zawiązuje owoce niestety wszystkie opadają gdy osiągną wielkość ok 2-3 cm , drugą prowadzę w formie krzewu i ta figa miał w tym roku koło 40 owoców, większość nie dojrzała ale kilka było nawet jadalnych. Część owoców pozostało na gałęziach do tej pory.
Tą wysoką figę zimuje od jakichś 3 lat na nieogrzewanej werandzie gdzie temperatura spada nawet do -8 C
A to jeden z tegorocznych owców tej krzaczastej


W miedzy czasie kilka razy próbowałem owoców z marketów smakowały tak samo jak moje własne i niestety nie moge powiedzieć aby świeże figi można było nazwać smacznymi...

Ja bym ci radził przenieść figę w chłodniejsze miejsce a z podpędzaniem zaczekać do marca.
Zapisane

wari

  • G2
  • Aktywny użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 100
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 21, 2011, 04:47:51 »

Kwestia smaku, to kwestia gustu. Zdecydowanie wolę figi świeże niż suszone :).
Figi zimowane w temperaturze powyżej 4-5 stopni powinny mieć światło, bo lubią wypuścić liście. Niestety trzymanie w ciemności i wyższej temperaturze wpływa na zdolności owocowania, roślina inwestuje w pędy i liście, które i tak będą do wycięcia, bo wyrosną marne. Ale jeśli wiosna i lato będzie upalne, figa wypuści nowe, silne pędy. Wracając do tegorocznej jesieni/zimy, to do tej pory nie było we Wrocławiu dni, które w ogóle uzasadniałyby zabieranie fig na "zimowisko". Ja swoje umieściłem w szklarni (temperatura w niej w tym tygodniu ok. 10-15 stopni) bo chcę utrzymać liście, ale te w gruncie zabezpieczę dopiero jak przyjdzie mróz poniżej -5 stopni.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 04:53:14 wysłana przez wari »
Zapisane

Wiechu

  • G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 156
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 22, 2011, 20:56:05 »

Przepraszam, ale jadałem figi w np. w Chorwacji są smaczne i soczyste oraz słodkie miodowe. Natomiast te z marketów to nieporozumienie suche w środku i nijakie w smaku!
Zapisane

sev

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 568
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 23, 2011, 00:05:32 »

Byc może ja jeszcze nie trafiłem na "prawdziwe" figi...
Gdy pierwszy raz spróbowałem miałem wrażenie ze trafił mi sie zgniły owoc, niestety przy kolejnych próbach smak był tak samo nijaki, mdły nazwał bym go nawet gnilnym  :P
Może kiedyś będę miał okazje spróbować tych owoców w krajach ich naturalnego występowania, liczę że moja figa wyda w przyszłym roku lepsze owoce.
Zapisane

Dzik

  • G1
  • Aktywny użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 138
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #101 dnia: Styczeń 12, 2012, 10:48:44 »

Z moich degustacji wynika, że dobre były te co dojrzewają na fioletowo (oczywiście piszę o owocach z drzewa w kraju jego występowania), a te co pomimo dojrzewania pozostają zielone nie są zbyt smaczne. W Chorwacji powiedzieli mi, że właśnie dlatego te zielone się raczej dekatyzuje czy daje do przetwarzania, a na surowo najlepiej jeść fioletowe.
Zapisane

greg

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3283
  • Będzin-Grodziec, woj. śląskie
    • Palmy w Polsce
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 12, 2012, 11:01:55 »

Hmm... Jadłem we Włoszech świeże i zielone figi (nawet prosto z drzewa) i nie pamiętam by smakowo jakoś istotnie różniły się od fioletowych. Istnieje wszelakoż możliwość, że mam drewniane podniebienie jeśli chodzi o rozróżnianie smaków. ;)

Jedząc figi prosto z drzewa trzeba nożykiem ucinać ogonki - i to dość nisko. Z miejsca odcięcia te owoce wydzielają białe mleczko, które jest mocno drażniące dla śluzówki jamy ustnej. Przekonałem się to tym jak objadłem się fig, a potem chodziłem z gębą obolałą od środka. ;D
Zapisane
Moja strona: palmywpolsce.pl
Moje palmy: Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia: „Projekt Phoenix” (2010), „Warownia” (2011), BigBag (2012), nadmuch c.o. (2012), opony (2012), Piankobuda (2013), Wiórkobuda (2013), Seria StyroLux (2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach: forum.palmy.net.pl

Artemida

  • G2
  • Aktywny użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 115
  • 49,2°N 9,3°E
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 16, 2012, 22:22:16 »

Cytat: sev
Mam 2 figi w doniczkach jedna ma prawi 3 m wysokości (jest prowadzona w formie piennej). Co roku zawiązuje owoce niestety wszystkie opadają gdy osiągną wielkość ok 2-3 cm

Z opisu wynika, że posiadasz figowca męskiego (koziego), który nigdy nie wydaje jadalnych owoców. To, co uznajesz za małe figi, to w rzeczywistości kwiaty, które są dawcami pyłku dla figowców żeńskich. Niestety, w Polsce brakuje do kompletu osy figowej....

Cytat: sev
W miedzy czasie kilka razy próbowałem owoców z marketów smakowały tak samo jak moje własne i niestety nie moge powiedzieć aby świeże figi można było nazwać smacznymi...

Figowiec uprawiany w doniczce nigdy nie wyda owoców tak smacznych, jak ten uprawiany w gruncie. Oczywiście porównywanie smaków ma sens jedynie w przypadku dwóch figowców tej samej odmiany.
Figi sprzedawane w sklepach pochodzą głównie z plantacji figowych w Turcji, gdzie uprawia się specjalne odmiany o owocach wyjątkowo odpornych na przechowywanie (jak na figi). Odmiany te należą jednak do najmniej smacznych ze wszystkich znanych na świecie. Coś za coś.
Kolejna rzecz to odmiana, jaką posiadasz. Istnieje ich kilkaset, o czym już pisałam wcześniej w tym wątku. Różnią się nie tylko wyglądem ale również, a dla smakoszy przede wszystkim, smakiem. Aby jednoznacznie stwierdzić, czy figi z drzewa, które uprawiasz, są ogólnie uznawane za smaczne (a u Ciebie brak smaku wynika z uprawy w doniczce ewentualnie również z niedostatku słońca), trzeba poznać nazwę twojej odmiany.


Cytat: Wiechu
Przepraszam, ale jadałem figi w np. w Chorwacji są smaczne i soczyste oraz słodkie miodowe. Natomiast te z marketów to nieporozumienie suche w środku i nijakie w smaku!

Pełna zgoda!


Cytat: Dzik
Z moich degustacji wynika, że dobre były te co dojrzewają na fioletowo (oczywiście piszę o owocach z drzewa w kraju jego występowania), a te co pomimo dojrzewania pozostają zielone nie są zbyt smaczne

Wszystko zależy od odmiany oraz warunków uprawy. Zielone też mogą być smaczne.


Cytat: greg
Hmm... Jadłem we Włoszech świeże i zielone figi (nawet prosto z drzewa) i nie pamiętam by smakowo jakoś istotnie różniły się od fioletowych. Istnieje wszelakoż możliwość, że mam drewniane podniebienie jeśli chodzi o rozróżnianie smaków. ;)

Jeśli potrafisz stwierdzić, że winogrona, które uprawiasz, nie dają Ci poezji smaków, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że drewna na podniebieniu nie masz i figi, które jadłeś były smaczne ;).


Cytat: greg
Jedząc figi prosto z drzewa trzeba nożykiem ucinać ogonki - i to dość nisko. Z miejsca odcięcia te owoce wydzielają białe mleczko, które jest mocno drażniące dla śluzówki jamy ustnej. Przekonałem się to tym jak objadłem się fig, a potem chodziłem z gębą obolałą od środka. ;D

Figi są dojrzałe do spożycia i osiągają najlepszy smak wtedy, gdy po zerwaniu nie wydziela się to mleczko. Dopóki jest mleczko, to znaczy że figowiec nie uznaje jeszcze swych owoców za na tyle doskonałe, aby się ich pozbyć ;).
Zapisane

greg

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3283
  • Będzin-Grodziec, woj. śląskie
    • Palmy w Polsce
Odp: Uprawa figi w gruncie, figa w Polsce
« Odpowiedź #104 dnia: Luty 20, 2012, 02:00:44 »

Stan figi na 20.02.2012 r. Krzew wygląda dobrze. Czwarta zima w gruncie.

1. Figowy slums. Plandeka, stara kołdra, zasłony.





2. Figa w slumsie.





3. Części niezdrewniałe - przemerznięte. Czyli standard. Pąk w żółtym kwadraciku wygląda na żywy.

Zapisane
Moja strona: palmywpolsce.pl
Moje palmy: Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia: „Projekt Phoenix” (2010), „Warownia” (2011), BigBag (2012), nadmuch c.o. (2012), opony (2012), Piankobuda (2013), Wiórkobuda (2013), Seria StyroLux (2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach: forum.palmy.net.pl
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9