Aleeee... dzisiaj kupiłem banany. Dwa banany, a właściwie 5 doliczając odrosty - to te nr 1 i 2 na zdjeciu.Wogóle to w ubiegłym roku
nie miałem ani jednego, a tu już niezła kolekcja.
Wiec po kolei;
nr 1 i 2 kupiłem dzisiaj za kwotę odpowiednio 100 i 30 zł
Sprzedawca i właściciel do którego dzwonił sprzedawca nie wiedzieli co to za odmiana bananowca.
Jak mi powiedział sprzedawca, tego wiekszego banana mają od dawna, od niego mają dużo odrostów które odcinają i sprzedają.
Bananowce te widziałem już w zeszłym roku wiosną ale, że nie wiedzieli co to za rodzaj nie kupiłem ich.
Dziś pojechałem do tej szkółki specjanie sprawdzić, czy mają jeszcze te banany.
Banany mają za małe doniczki i były zaniedbywane. Ten nr 1 widać, że powinien być o wysokośc butelki 1,5l głębiej w ziemi/zaznaczone klamrą/. To odsłonięta bulwa na której widać ponad 10 "pąków" odrostów i przyschnięte korzenie.
Myśle, że konieczne jest wsadzenie banana głębiej aby przykryć ziemią tą odsłonietą bulwę.
Jak myślicie, ten fragment odsłonietej bulwy puści korzenie?
Na tym bananie nigdzie nie widać zgnilizny, wydaje mi sie, że tkwi w nim duży potencjał wzrostu i rozrostu. Na bananie nr 2 na bulwie tuż pod niby pniem było sporo zgnilizny którą usunąłem i spryskałem preparatem, niby pień twarty, banan powinien z tego wyjść, a już napewno odrost.
I najważniejsze: kupiłem je bo podejrzewam, że to musa Basjoo. Co o tym sądzicie? Basjoo?
Banany zimowane były w szklarni ogrzewanej zimą, ale podobno pomimo to w lutym w szklarni był mróz /jaki nie wiem/. Tropikalne bananowce by tego nie przeżyły chyba.
I jeszcze kolejne banany;
nr 3 - kupiony w sklepie internetowym jako basjoo za 99 zł +25 zł koszty przesyłki. Miał mieć "do" 140 cm pnia, a z doniczką nie ma nawet 90 cm. Miał jednego nierozwinietego liscia którego złożono aby zmieścił sie do paczki. Nasady po innych liściach na niby pniu były nadgnite.
Zakup tego banana to porażka. Aktualnie w tym sklepie nie oferuja basjoo.
nr4- musa "bananarama" kupiony w obi za 20 zł /przecena z 60zl/ w styczniu, puścił juz z 6 liści i trzy odrosty - warto było dać 20 zł
nr 5 basjoo i nr 6,7 maurelli ze starkla po 34 zł - dobry zakup, zwłaszcza maurelli. Basjoo ma plamy na lisciach, ale nic mu nie powinno być.
A do ubiegłego roku nie miałem ani jednego bananowca.