Doświadczenie w czym? W bananowcach czy kupowaniu piwa?
Co do piwa jest to bardzo powszechne i naturalne zjawisko w faunie Polski zwłaszcza u przedstawicieli Homo sapiens w tym ekosystemie
Co do bananowców jeszcze żaden mi nie kwitł, Twój basjoo jest dość krępy i jestem bardzo ciekaw co jest tego przyczyną, bodajże Andrzej jeszcze narzekał że jego basjoo zatrzymują się zawsze na pewnej wysokości a później już puszczają liście bez znacznego przyrostu w górę. Z tego powodu jestem wielce ciekaw jak to będzie z moimi w tym sezonie. Twój basjoo pod kwiatostanem ma tylko ze dwa liście puszczone. Tak? Jest to troszkę mało ale jeśli jest połączony z odrostami to zapewne będzie im podkradał asymilaty do rozwoju
Ciężko mi powiedzieć kiedy z kwiatostanu wyłonią się pierwsze kwiaty a po nich zawiązki owoców, z tego co widywałem na zdjęciach w internecie najpierw musi jeszcze urosnąć pęd kwiatostanowy a następnie się przewiesić w duł ale ile to potrwa i czy przewieszenie w duł jest koniecznością to nie wiem
temperatury z pewnością sprzyjają przyśpieszeniu tego procesu ale mam nadzieję że do początku września będą już u Ciebie zielone zawiązki które zdążą dojrzeć przed zimą