Przygotowania do zimowania 2017/2018Od dwóch tygodni intensywnie myślę o nadchodzącej zimie.
Osłon będzie kilkanaście, wszystkie wokół domu będą ogrzewane.
Zrobiłem listę elementów jakie potrzebuję do każdej osłony i stopniowo kolor czerwony (do zrobienia/kupienia) zmieniam na czarny.
Wygląda to tak:
ZIMOWANIE 2017/181. Trachycarpus Winsan O2
2. Sabale O2
3. Musa sikkimensis
4. Sp. Kumaon 2
5. Wagnerianus Duży
6. Wagnerianus Mały
7. Sp. Kumaon 1 + małe
8. Bułgary Ulica
9. Hybryda
10. Jubaea
11. Princeps
12. Takile
13. Butia
14. Bułgary Garaż
15. Kumaon Garaż
16. Phoenix
1. Trachycarpus Winsan O2
- Sprawdzić, czy starczy budka 1,0
2. Sabale O2
- Liście + agro. Bez budki
3. Musa sikkimensis
- Budka 1,5 m: 50 W + termostat. Brak przewodu.
4. Sp. Kumaon 2
- Zmierzyć wysokość
- Siatka + agro P150
- 6 m węża 96 W, czarna wtyczka Brak przewodu.
5. Wagnerianus Duży
- Siatka + agro P150 + stelaż/bigbag
- 4 m węża 64 W, biała wtyczka Brak przewodu.
6. Wagnerianus Mały
- Budka 1,5 m
- Ogrzewanie wąż 3 x 1 m wspólnie z sp. Kumaon i Bułgarami, jest przewód.
7 a Sp. Kumaon 1
- 6 m węża ¬96W z wyjściem pod termostat.
- Siatka + agro? Zmierzyć wysokość.
- Brak przewodu
7 b Sp. Kumaon małe
Osłona prowizoryczna. Ogrzewanie z Bułgarami i Małym Wagnerianusem
8. Bułgary Ulica
- Budka 1,5 m
- Ogrzewanie wąż 3 x 1 m wspólnie z sp. Kumaon i Bułgarami, jest przewód.
9. Hybryda
- Maszt za krótki. Siatka do spięcia liści.
- Kabel grzewczy 175 W + termostat
- Brak przewodu.
10. Jubaea
- Skleić budkę
- Kupić i pomalować deski
- 14 m węża 224W + mały termostat
- Brak przewodu
11. Princeps
- Przerobić budkę
- 1 m 16 W wąż wspólny z takilem
- Wspólny przewód z takilem
12. Takile
- Wykopać 1 małego
- Budka 0,5 m
- 1 m 16 W wąż wspólny z princepsem
- Przewód pociągnąć od butii
13. Butia
- Przerobić budkę
- 14 m węża 224W + mały termostat
- Wentylator
- Przewód w stronę takila i princepsów
- Potrzebny trójnik
- Brak przewodu
14. Bułgary Garaż
15.Kumaon Garaż
- Zmierzyć
- Siatka + P150
- 4 m węża 64 W + 4 m węża 64 W, czarna wtyczka
- Brak przewodu
16. Phoenix
- 9 m węża x 16 = 144 W (po naprawie). Dodatkowo biały kabel 80 W z termostatem
- Potrzebny trójnik / dwójnik
- Brak przewodu
Razem ok. 1 380 W
Stacja TFA naprawiona (baterie wymienione 02.11.2017)
Kupić:
Listwa do zewnątrz
2 trójniki na przewodzie
Deski
Siatka metalowa lub plastikowa
Agrowłóknina P100?
Maszty do niskich osłon/struktura
-----------
To oczywiście nie znaczy, że muszę kupić przewody zasilające do każdej palmy.
Trzeba je znaleźć, bo część w kartonie, część gdzieś w garażu, część bez gniazdka, itp.
Odfajkuję je, gdy dla każdej osłony będzie przypisany kabel o potrzebnej długości i końcówce.
Jak wiecie wielkim entuzjastą osłon nie jestem, ale wyboru nie mam.
Przygotowania wciągają mnie, przyznaję, ciągle coś wymyślam, usprawniam.
Nie jest to jednak sens mojego palmiarstwa. Robię bo muszę.
Minęło kilka lat naszych zmagań, przeglądam nasze wątki zimowe i zastanawia mnie co u Was się zmieniło?
Doszedłem do wniosku, że mam tylko określoną pulę sprzętu, czasu i miejsca na trzymanie osłon.
Nie mogę ciągle dodawać nowych, coraz bardziej wyrafinowanych, większych...
Niektórzy działali racjonalnie i posadzili po 2-3 palmy.
U mnie liczby palm (ok. 40) nie było widać dopóki były małe.
I w tym tkwi sedno problemu: szorstkowce rosną i to dosyć szybko.
Nigdy nie wiadomo jaka będzie zima. Ostatnio pożegnałem się z Hiszpanką i Ruskiem, ale bez żalu.
Chcę mieć zdrowe i silne palmy, muszę dokonywać selekcji.
Wiadomo, że lepiej byłoby od początku posadzić np. 12 palm i pozwolić im rosnąć.
Ale aż tak racjonalnie do tego nie potrafię podejść, pojawiają się nowe zachcianki.
Gdybym miał cofnąć się o kilka lat pewnie niewiele bym zmienił.
Teraz wiem, że sabali, rhapidophyllum, brahei i innych palm nie było po co sadzić.
Szorstkowce są górą. Phoenix rośnie, o jubeę jestem spokojny, zagadką jest butia.
Warto było posadzić małe trachy i zabezpieczać je, by nie wegetowały ciągle niszczone przez mróz.
Z obecnego doboru gatunków jestem zadowolony.
Ilustracją "problemu" przyrastających palm niech będzie przykład Bułgarów i Kumaonów na podwórzu
6.04.201315.02.201617.10.2017W dodatku jednego sp. Kumaona wykopałem i przesadziłem, a drugiego (najsłabszego) ściąłem przy ziemi, więc to tylko połowa kępy Kumaonów.
Oczywiście cieszy mnie, że palmy rosną, po to je kupiłem i posadziłem. Sprawiają mi wiele satysfakcji.
Tam, gdzie w 2013/2014 wystarczyła styropianowa budka o wysokości 0,5 teraz trzeba postawić osłonę 2,0 m.
Osłony styropianowe są bardzo dobre. Palmy zimują w nich bez uszczerbku, ale szorstkowce szybko z nich wyrastają.
Dlatego styropian zarezerwowany będzie tylko dla sikkimensisa, phoenixa, butii i jubei.
Postanowiłem nie okrywać basjoo, kępa zostanie mocno zredukowana, kilka sadzonek przezimuje w piwnicy.
Z tego wszystkiego wynika mnogość wiązań, kabli/węży grzewczych, przewodów, termostatów, szkieletów, budek, itp.
Już na wiosnę zebrałem się, by cały osprzęt elektryczny osłon spakować jako tako porządnie do kartonów.
Doszedłem do etapu, gdy każda osłona otrzyma własny karton, w którym będzie przewód zasilający, termostat, wąż/kabel, itp.
Jest tego dużo. Nie mogę czekać do zimy, by wtedy zacząć wszystkiego szukać i dopasowywać.
Zastanawiam się jak u Was działają różne sprzęty?
U mnie problemem są węże świetlne. Uszkodzeń jest więcej niż się spodziewałem kilka lat temu.
Ich wielką zaletą jest to, że widać gdy pracują i dają roślinom trochę światła.
Rok temu dokupiłem węża, końcówek, przejściówek, trójników.
Z żalem stwierdzam, że są to części znacznie gorszej jakości niż kilka lat temu.
Słaby plastik trójników, niespasowane otwory, końcówki w metalowych złączkach zbyt wąsko rozstawione, chybotliwe.
W ostatnim tygodniu przejrzałem i ponaprawiałem wszystkie węże i zajęło mi to dużo czasu.
Utrudnieniem jest to, że to co pasowało wielkością i długością rok temu teraz było za długie/za krótkie.
Z węża dla phoenixa wyciąłem chyba ze 4 m w pojedynczych kawałkach. Dołożę tam kabel grzewczy 80W od Wooliego.
Nie będę opisywał w szczegółach. Ostatecznie kable nie są dużo droższe od węży i wszystkich tych akcesoriów, które trzeba do nich dokupić.
Nadal będę ogrzewał kilkudziesięcioma metrami węża, ale postanowiłem, że odtąd będę już tylko je naprawiał, a brakującą moc pokryję kablami.
Hybryda otrzyma więc przewód 175W o długości 17 m.
Wniosek jest więc taki:
odradzam kupowanie węży żarówkowych jako ogrzewania.
Innym niewypałem był nóż do cięcia styropianu. Akurat rok i dwa lata temu miałem problem z cięciem styropianu, ale to był niepotrzebny wydatek.
Pasy, które nabyłem rok temu sprawdziły się. Przy wiązaniu liści brakowało mi jednak plastikowych opasek.
W zwykłych sklepach nigdzie nie mogłem dostać szerokich 50 cm opasek zaciskowych, które kupiłem kiedyś w elektrycznym.
Stopniowo zużyły się do różnych celów, miałem tylko cienkie i krótkie.
W końcu kupiłem 200 sztuk przez Internet: 100 o długości 71 cm i szerokości 9 mm oraz 100 o długości 53 i szerokości 7,6 mm
Będą idealne. Mam dużo szorstkowców, a to oznacza wiele liści do związania. Wiosną trzeba będzie zadbać o ich zdjęcie bez uszkadzania.
Big Bagi - kiedyś kupiłem 3 z czego 1 w ogóle nie był używany
Do chudych trachów typu wagnerianus lub moja Hiszpanka nadają się.
Hybryda ma tyle liści, że nie jestem w stanie ich zmieścić pod BB.
Trachy rosną, więc planuję wrócić do korzystania z tych worków.
Biała cienka agro : "pieluchy" - prawie tego nie używam.
Wolę sztywniejszą flizelinę lub agrowłókninę P150, które trzymają pion i można je zwinąć w rulon.
Potrzebuję jednak czegoś elastycznego na osłony nakładane z góry.
Przy tym wszystkim zimowanie phoenixa, butii i jubei nie wydaje się wielkim koszmarem.
Buda dla phoenixa wystarczy na jeszcze jakiś czas, ma 3,0 m. W razie potrzeby końcówki liści można skrócić.
Butia ma 2,0 m a jej osłona będzie miała 2,5 m wysokości (1,5 x 2,0 szerokości)
Do wykonania tej osłony użyję budy z kącika sabalowego i osłony od basjoo.
Wystarczy skleić, dorobić otwory, dołożyć 2 nowe płyty.
Jubaea otrzyma nową budę, ale pokrywa już jest.
Będzie miała 3,0 m więc powinna wystarczyć na 3-4 lata.
W razie potrzeby zwiększę szerokość do 2,0 m (teraz będzie 1,5).
W sumie przybędzie mi tyle styropianu ile trzeba do wykonania 4 ścian budy dla jubei.Najbardziej interesują mnie rozwiązania związane z elektryką.
Widziałem u niektórych porobione całe skrzynki z wyprowadzeniem prądu na zewnątrz specjalnie pod palmy.
Szkoda, że nie piszecie o tym na forum.
Ważna sprawa, bo prąd i woda to niedobre połączenie.
Kilka lat temu ściągałem i zakładałem osłony. Każda zima jest inna.
Uspokoiłem się pod tym względem, a ostatnie zimy sprzyjały stałym osłonom, bo zimno nie było przerywane cieplejszymi okresami.
Jaka będzie zima nie wiem, ale ogarnęła mnie zimowa gorączka