Nie zauważyłem aby liście były jakoś mocno złożone, liście były bardzo ciemno zielone i całe się świeciły od szronu. Generalnie myslałem że już po liściach no ale jednak są całe. Temperatura tamtej nocy spadła do -12,5 stopnia i utrzymała się przez około 12h - nie wiem ile dokładnie. To była najniższa tempreatura tej zimy. Foliaka stawiałem w temperaturze -12. Trach stał bez osłony w tej temperaturze ok 1-2 godz. później wstawiłem te 2 baniaki z wodą. Nie wiem o ile i czy wogóle podniosły temperaturę bo foliak ma ok 1m
3Nie robiłem dokładnych pomiarów temperatury pod foliakiem i nie zajmuję się porównywaniem temperatur z pobliskich lokalizacji.
Możliwe że dla palmy była to graniczna temperatura którą była w stanie wytrzymać bez uszkodzeń
Washi jak chcesz porównać jaka jest różnica temperatur między Gdynią a Gdańskiem to musisz patrzeć na Oksywie w zestawieniach które robi Marcin.
Marcin jeżeli jest taka możliwość to zamiast Oksywie pisz Gdynia Oksywie bo Oksywie jest dzielnica Gdyni
Stacja ta znajduje się ok 5km odemnie, chyba w bazie Marynarki Wojennej.
Marcin, w przyszłym roku będę sadził 2 duże trachy, karłatkę, jubee, oliwkę europejską, dużą kępę basjoo. Prwadopodobnie posadzę też Trachycarpusa wagnerianus i drugiego cyprysa wieczniezielonego.