@AraukarNie chcę być złym prorokiem , ale po naprawdę normalnej zimie takiej z minus 30 stopni Celsjusza przez parę dni może się okazać ,że faktycznie żadna palma nawet dogrzewana w Polsce nie przeżyje.Nie zgodzę się z tym. Przy dobrze skonstruowanym zabezpieczeniu co najwyżej wygeneruje to większe koszta. Dam Ci taki przykład. Mój domek jak do tej pory zdał test do -18 C. Jeśli moc kabli okaże się niewystarczająca przy minus ileś tam to zawsze mogę użyć termowentylatora jako podgrzewacza (1000 W) i wtedy znów będę miał nadmiar mocy. Przyjdzie zima tysiąclecia to przełączę termowentylator na 2000 W. Będę płakał rzewnymi łzami robiąc przelew dla Enionu, ale palmę utrzymam. Jeśli będę miał w środku 5-6 C to ziemia mi w środku nie zamarznie. Takie mrozy nie trwają u nas długo. Dodatkowo, aby było to groźne, zima musiałaby być bezśnieżna. A i na to jest sposób. Grunt wokół domku można okryć czym kto ma: liśćmi, starymi kocami, kołdrami. Znakomicie sprawdzą się na przykład wory ze ścinkami papieru z niszczarki dokumentów.
Zimą zawsze mam w piwnicy kilka takich worów - te ścinki są świetne na rozpałkę do kotła. W pracy mam do nich nieomal nieograniczony dostęp więc myślę, że bym sobie poradził.
Ten weteran paru zim, kikutek Biednego Misia jest tego ("żywym jeszcze") dowodem.Ta palma nie była ogrzewana przez swoją pierwszą zimę w gruncie. Nie jest więc żadnym dowodem na brak skuteczności ogrzewania.
---
@wooliAraukar całkowicie sie z Tobą zgadzam, że palmom o wiele bardziej odpowiada cieplejsze podłoże niż jest w Polsce w gruncie. Tak zimą jak i latem. Latem ziemia w donicy bardzo się nagrzewa i stymuluje to wzrost palmy, oczywiście wadą jest ograniczne miejsce na korzenie.
Własnie z tego powodu ja zdecydowałem sie swojego canarensisa zimować w "ogrzewanym gruncie"Widzisz wooli, znów zaczynasz ze swoją filozofią. Tylko aby miało to sens musiałbyś znać temperatury gruntu w krajach śródziemnomorskich w różnych miesiącach w roku i takie też temperatury utrzymywać w swojej donicy.
- Czy jesteś w stanie podać roczny rozkład temperatur gruntu w krajach śródziemnomorskich? Tak czy nie?
- Czy w swojej donicy utrzymujesz temperatury wg tego rocznego rozkładu? Tak czy nie?
Odrębną sprawą jest to co już pisałem. Zimą straty ciepła następują przede wszystkim od boków a nie od dołu. Ogrzewane boki miałyby sens. Ogrzewane dno ma znacznie mniejszy, o ile w ogóle.