Ponieważ forum odwiedza coraz więcej osób postanowiłem w końcu napisać regulamin. Istotną niedogodnością może być zakaz całkowity zakaz linkowania do komercyjnych ofert. I to nie tylko dot. roślin. Jest to związane z tym, że forum będzie promowane poprzez serwis Allegro. W tym momencie trzeba być zgodnym z regulaminem dot. wystawiania aukcji na tym portalu.
Jeśli forum uzyska odpowiednią „masę krytyczną” i będzie się promować już samo, dzięki swojej zawartości, to będzie można zrezygnować z Allegro i poluzować zasady linkowania.
Uważam, że to najskuteczniejszy sposób promocji, ponieważ można zostać zauważonym przez osoby zainteresowane bezpośrednio kupnem palm, a zatem ich uprawą. Nie uważam równocześnie, że droga rozwoju forum będzie drogą usłaną różami. Wręcz przeciwnie. Uważam, że zdobycie wartościowych użytkowników to orka na ugorze. Jednak siać trzeba. Sam zacząłem w ten sposób, parę lat temu, swoją przygodę z palmami w Polsce. Uważam, że jeśli ktoś jest szczerze zainteresowany uprawą palm, to treści poruszane na naszym forum są jego najlepszą wizytówką.
Mam zatem nadzieję, że to czasowo wprowadzone ograniczenie spotka się ze zrozumieniem.
Jednocześnie nie ma najmniejszego zamiaru ograniczać linkowania do innych forów, w tym polskich. W przeciwieństwie do niektórych administratorów nie mam zamiaru udawać, że inne fora nie istnieją.
Kiepscy administratorzy boją się, że linki prowadzące poza ich stronę ułatwią użytkownikom ucieczkę do konkurencji. Tymczasem próby utrzymania kogokolwiek na siłę w jakimś miejscu internetu są z góry skazane na niepowodzenie - nikt nie lubi być więziony, czy przymuszany. Nie sądzę zatem aby zakazami można było wiele wskórać.
Uważam, że strona otwarta „na świat” wręcz zyskuje, a nie traci na wiarygodności. Linki zewnętrzne sygnalizują: „nie boimy się konkurencji, jesteśmy dobrzy, sprawdź nas, porównaj ofertę”. Poza tym żadna strona nie zawiera wszystkich informacji. Czemu więc nie pomóc internautom w potrzebie, nie wskazać, gdzie jest to coś, czego my nie mamy?