Andres, mam takie pytanko
Czy ludzie przechodzący obok Twojego domu kiedykolwiek pytali się Ciebie o tą roślinę z tymi wielkimi liśćmi? Co to jest? Założę się, że nie u jednego przechodnia gunnera spowodowała głębokie zdziwienie i zaciekawienie? hehe, nie mówiąc już o palmach
Wygląda imponująco i bardzo majestatycznie w tym kąciku za schodami
Jeśli chodzi o moją tinctorię, to myślę że już wyższa nie będzie, ponieważ to już jej 3 sezon o takich samych gabarytach, a zaznaczę że dobrze ją zimowałem, przesadnie karmiłem, i nienagannie podlewałem. Po tych paru latach skromnego doświadczenia doszedłem do wniosku, że jednak warto sadzić gunnery w miejscu bardziej zacienionym, by móc je chociażby mieć dużo wyższe. Na przykładzie tinctorii Arundo świetnie widać, jak gunnera szuka słońca. To taka gra słońcem. U mnie tinctoria przez całe południe i popołudnie ma słońce, dopiero od zachodu trochę cienia. Myślę, że ma to niebagatelny wpływ na wysokość tej rośliny. Ciekawi mnie, jak przyszłościowo w takich samych warunkach będzie się zachowywać manicata.
A tak na marginesie...
Obecnie uważam - że jednak parę lat temu wybrałem złą lokalizację dla tinctorii, ponieważ mimo tego iż rośnie w sąsiedztwie oczka wodnego i nawet fajnie się z nim komponuje, to poprzez duży dostęp do słońca + temp > 30*C może ją nieźle popalić :/ Tak sobie myślę, czy by obok niej nie posadzić jakiegoś miskanta olbrzymiego albo coś innego by odrobinę zacienić stanowisko, tylko jest problem bo zbytnio też niema miejsca gdzie... hmmm... co byście radzili ?