Ja tam nie lubię kamyków, to od gustów zależy one tylko estetyczną rolę pełnią chyba nie pomagają nic przy mrozach. Ja wolę samą korę. Zwolennikiem materiałów typu agrowłókniny i maty wytłumiające chwasty nie jestem. Mam przykre doświadczenia z takimi materiałami, bo korzeń wtedy bardzo płytko siedzi bo zaraz pod tą agrowłókniną, czy innym materiałem. Przez co jest bardziej narażony na przemarzanie powierzchniowe. To tylko moje doświadczenia; Pytam czy na zimę glebę czymś dodatkowo zasłaniasz, jakaś włóknina albo worki z korą(żeby wiosną dało się zebrać by kamyków nie zabrudzić), albo styropian czy wełna mineralna (oczywiście sucha bo tylko sucha nie ma przenikliwości temperaturowej). A grunt musi mieć wilgotny by mogła oddawać wodę przy mrozach. Kaptur z agrowłókniny to do jakiej wielkości będziesz zakładać? Jakie masz odmiany? Część znam bo były wcześniej podawane nazwy. Bo BBB to do 15m wysokości, D.D Blanchard też 15m wysokości, Kay Parris do 8-9m wysokości, Victoria do 9-11m wysokości, Alta "TMGH" do 6m wysokości. To oczywiście teoria książkowa pewnie nie w naszym klimacie, i zawsze sekator pomoże ograniczyć drzewko.